Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (odprto še 2 minuti, tel: 01 239 22 17).

Prerok Un prophète

Jacques Audiard / Francija, Italija / 2009 / 155 min / arabščina, francoščina, korziščina

, režija Jacques Audiard, scenarij Thomas Bidegain, Jacques Audiard (po izvirnem scenariju Abdela Raoufa Dafrija in Nicolasa Peufaillita), fotografija Stéphane Fontaine, montaža Juliette Welfling, glasba Alexandre Desplat, produkcija Lauranne Bourrachot, Martine Cassinelli, Marco Cherqui, nastopajo Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Hichem Yacoubi, Reda Kateb, Jean-Philippe Ricci, Gilles Cohen, Antoine Basler, distribucija v Sloveniji Continental film

festivali, nagrade Premiera v glavnem tekmovalnem programu Cannesa 2009, kjer film prejme veliko nagrado žirije. Nominacija za oskarja 2010 v kategoriji najboljši tujejezični film. LIFFe 2009 – sekcija Kralji in kraljice.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

 

zgodba
Malik El Djebena, 19-letni fant, ki ne zna ne brati ne pisati, je obsojen na šest let zapora. Ko prispe odslužit kazen, se počuti neskončno osamljenega. Veliko mlajši je in šibkejši od drugih zapornikov. Že kmalu po prihodu si ga podredi vodja skupine korziških jetnikov, ki v zaporu uveljavljajo svoja pravila, in mu naloži vrsto »zadolžitev«. Ko jih opravlja, se Malik hitro utrdi, dodobra spozna razmerja med jetniki in pravila življenja v zaporu ter si končno pridobi tudi popolno zaupanje vodje korziške skupine. A Malik ni le hitro učeči se fant, temveč premore tudi veliko drznosti; tako kmalu začne skrivoma razvijati lastno mrežo in ambiciozne načrte.

Silovito in navdušujoče celovito delo nam prinaša zanimiv vpogled v francosko kriminalno podzemlje, v katerem se zapor pojavlja kot metafora celotne družbe. Francoski Boter!

kritike
»Zaporniški filmi, vsaj boljši, praviloma nikoli niso le ‘zaporniški’ filmi, toda ta Prerok (2009) Jacquesa Audiarda se že začne skoraj tako, kot da bi uprizarjal prve vrstice biblične Geneze: s temo, iz katere prihajajo divji, jezni glasovi in kjer se v prebliskih počasi oblikuje prostor nekega sveta, ki ga prepoznamo kot zapor. /…/ V tem filmu – po Ko se je zaustavilo moje srce (De battre mon coeur s’est arrêté, 2005), še eni in še večji Audiardovi režijski mojstrovini (tudi nagrajeni s francoskimi cezarji) – namreč obstaja samo trd, krut in neizprosen svet kriminala, v vseh njegovih izbruhih nasilja in permanentnem stanju ogroženosti, ki je navzoče tudi v nevrotičnem gibanju kamere, tesnem kadriranju in mrki svetlobi.«
Zdenko Vrdlovec, Dnevnik

»Prerok je film o profetu novega sveta, ki so ga ustvarili 11. september, spopad civilizacij, represivna deregulacija Evropske unije, Sarkozy, divjanje prostega trga in gospodarska kriza. In Prerok vam ne bo pustil, da bi to pozabili, pa četudi tega – spopada civilizacij, represivne deregulacije Evropske unije, divjanja prostega trga ipd. – eksplicitno ne omenja, toda Malik El Djebena (Tahar Rahim), mladi, deški, vljudni, nepismeni musliman, Kaspar Hauser nove Evrope, ki ga zaprejo v brutalni, povsem sprivatizirani zapor, kmalu ugotovi, da bo na tem novem, zahtevnem, rastočem, dereguliranem ‘trgu’ preživel le, če bo ‘razvojno’ pred drugimi, tudi pred ciničnimi, arogantnimi, makiavelističnimi, neoliberalnimi gangsterji, ki ta zapor – ta ultimativni ‘trg’ – vodijo.«
Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

ponedeljek, 20. 03. 2023 / 20:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.