Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 04:04, tel: 01 239 22 17).

Prerok Un prophète

Jacques Audiard / Francija, Italija / 2009 / 155 min / arabščina, francoščina, korziščina

, režija Jacques Audiard, scenarij Thomas Bidegain, Jacques Audiard (po izvirnem scenariju Abdela Raoufa Dafrija in Nicolasa Peufaillita), fotografija Stéphane Fontaine, montaža Juliette Welfling, glasba Alexandre Desplat, produkcija Lauranne Bourrachot, Martine Cassinelli, Marco Cherqui, nastopajo Tahar Rahim, Niels Arestrup, Adel Bencherif, Hichem Yacoubi, Reda Kateb, Jean-Philippe Ricci, Gilles Cohen, Antoine Basler, distribucija v Sloveniji Continental film

festivali, nagrade Premiera v glavnem tekmovalnem programu Cannesa 2009, kjer film prejme veliko nagrado žirije. Nominacija za oskarja 2010 v kategoriji najboljši tujejezični film. LIFFe 2009 – sekcija Kralji in kraljice.

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

 

zgodba
Malik El Djebena, 19-letni fant, ki ne zna ne brati ne pisati, je obsojen na šest let zapora. Ko prispe odslužit kazen, se počuti neskončno osamljenega. Veliko mlajši je in šibkejši od drugih zapornikov. Že kmalu po prihodu si ga podredi vodja skupine korziških jetnikov, ki v zaporu uveljavljajo svoja pravila, in mu naloži vrsto »zadolžitev«. Ko jih opravlja, se Malik hitro utrdi, dodobra spozna razmerja med jetniki in pravila življenja v zaporu ter si končno pridobi tudi popolno zaupanje vodje korziške skupine. A Malik ni le hitro učeči se fant, temveč premore tudi veliko drznosti; tako kmalu začne skrivoma razvijati lastno mrežo in ambiciozne načrte.

Silovito in navdušujoče celovito delo nam prinaša zanimiv vpogled v francosko kriminalno podzemlje, v katerem se zapor pojavlja kot metafora celotne družbe. Francoski Boter!

kritike
»Zaporniški filmi, vsaj boljši, praviloma nikoli niso le ‘zaporniški’ filmi, toda ta Prerok (2009) Jacquesa Audiarda se že začne skoraj tako, kot da bi uprizarjal prve vrstice biblične Geneze: s temo, iz katere prihajajo divji, jezni glasovi in kjer se v prebliskih počasi oblikuje prostor nekega sveta, ki ga prepoznamo kot zapor. /…/ V tem filmu – po Ko se je zaustavilo moje srce (De battre mon coeur s’est arrêté, 2005), še eni in še večji Audiardovi režijski mojstrovini (tudi nagrajeni s francoskimi cezarji) – namreč obstaja samo trd, krut in neizprosen svet kriminala, v vseh njegovih izbruhih nasilja in permanentnem stanju ogroženosti, ki je navzoče tudi v nevrotičnem gibanju kamere, tesnem kadriranju in mrki svetlobi.«
Zdenko Vrdlovec, Dnevnik

»Prerok je film o profetu novega sveta, ki so ga ustvarili 11. september, spopad civilizacij, represivna deregulacija Evropske unije, Sarkozy, divjanje prostega trga in gospodarska kriza. In Prerok vam ne bo pustil, da bi to pozabili, pa četudi tega – spopada civilizacij, represivne deregulacije Evropske unije, divjanja prostega trga ipd. – eksplicitno ne omenja, toda Malik El Djebena (Tahar Rahim), mladi, deški, vljudni, nepismeni musliman, Kaspar Hauser nove Evrope, ki ga zaprejo v brutalni, povsem sprivatizirani zapor, kmalu ugotovi, da bo na tem novem, zahtevnem, rastočem, dereguliranem ‘trgu’ preživel le, če bo ‘razvojno’ pred drugimi, tudi pred ciničnimi, arogantnimi, makiavelističnimi, neoliberalnimi gangsterji, ki ta zapor – ta ultimativni ‘trg’ – vodijo.«
Marcel Štefančič, jr., Mladina

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinobalon / Bobri

Potepanje papirnatega zmaja Potepanje papirnatega zmaja

razno

sobota, 18. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Sporočilno in likovno raznolik program kratkih animiranih filmov s festivala animiranega filma Animateka.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

sobota, 18. 09. 2021 / 18:00 / Dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

sobota, 18. 09. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.