Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).
22. LIFFe v Kinodvoru

Premirje Peremirije

Svetlana Proskurina / Rusija / 2010 / 95 min

Vizualno impresiven film ceste, prepojen z absurdom in melanholijo, nas popelje na rusko podeželje, na "nikogaršnje ozemlje", daleč od urbanih središč in civilizacijskih norm, ter nam ponudi pristen portret tega rahlo nadrealističnega sveta, poseljenega z ekscentričnimi liki, ki svoj humor in človečnost ohranjajo tudi v najbolj nemogočih razmerah.

režija Svetlana Proskurina, scenarij Dimitrij Sobolev , fotografija Oleg Lukičev, glasba Sergej Šnurov, montaža Sergej Ivanov, igrajo Ivan Dobronravov, Andrej Feskov, Jurij Ickov, Sergej Šnurov, Nadežda Tolubeeva, Aleksej Vertkov

festivali, nagrade Kinotavr – Soči 2010 (najboljši ruski film, najboljši igralec), London 2010, Rotterdam 2011

Vizualno impresiven film ceste, prepojen z absurdom in melanholijo, nas popelje na rusko podeželje, na “nikogaršnje ozemlje”, daleč od urbanih središč in civilizacijskih norm, ter nam ponudi pristen portret tega rahlo nadrealističnega sveta, poseljenega z ekscentričnimi liki, ki svoj humor in človečnost ohranjajo tudi v najbolj nemogočih razmerah.

Egor, mladi voznik kamiona, se mora odpeljati na rusko podeželje. Pot ga bo peljala preko širne dežele, v mali kraj, ki je na zemljevidu le nevidna točka. Na vprašanji, zakaj se odpravlja v ta kraj in kaj naj bi ga tam čakalo, ni nikoli odgovorjeno. Ob prihodu zazna, da je v zraku čutiti napetost. Kmalu izve, da je vir te napetosti dolgoletni konflikt med vaščani in delavci v bližnjem rudniku. Ne ve pa, kaj je ta konflikt sprožilo. Izkaže se celo, da je Egor prišel v svoj domači kraj, saj so osebe, na katere naleti, njegovi prijatelji iz otroštva. Vsi so tako ali drugače povezani z malim kriminalom, a videti je, da to nikogar ne moti.

Svetlana Proskurina
Rojena leta 1948 v mestu Krivec (Novgorod). Najprej je diplomirala iz gledališke kritike, nato pa še iz filmske režije. S svojim drugim celovečercem Slučainii vals je na festivalu v Locarnu osvojila glavno nagrado. V 90. letih je posnela niz televizijskih dokumentarcev. Sledilo je daljše obdobje ustvarjalnega mirovanja, ki ga je zaključila s TV-dokumentarcem Ostrova, Aleksandr Sokurov in celovečercem Udalennji dostup. Premirje je njen zadnji celovečerec.

»Glavna tema filma je duhovno iskanje samega sebe. Nekateri se najdejo pri sedemdesetih, in nekateri pri dvajsetih. Glavni lik je naiven, odkritosrčen fant, ki se išče, toda zanj je ta proces dramatičen.«
– Svetlana Proskurina

filmografija
1981 Roditeljskii den (Parents’ Day) (kratki)
1986 Detskaja plošadka (Playground)
1989 Slučajnji vals (A Casual Waltz)
1992 Otraženje v zerkale (Mirror Reflection)
2003 Ostrova. Aleksandr Sokurov (Islands. Alexander Sokurov) (dokumentarni)
2004 Udalennji dostup (Remote Access)
2007 Lučšee vremja goda (Best of Times/Najlepši časi)
2010 Peremirije (Truce/Premirje)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Lucio Dalla in njegova pesem Italije Per Lucio

Pietro Marcello

torek, 21. 09. 2021 / 17:00 / Dvorana

Pietro Marcello (Martin Eden) se vrača k dokumentarnemu filmu z zgodbo o italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Skozi sproščeni pogovor dveh glasbenikovih prijateljev in s pomočjo svobodne uporabe množice arhivskih posnetkov režiser sestavi večplasten portret Italije v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

torek, 21. 09. 2021 / 19:30 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

torek, 21. 09. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.