Danes je blagajna odprta od 17:20 do 21:30 (odpre se čez 14:35).
22. LIFFe v Kinodvoru

Premirje Peremirije

Svetlana Proskurina / Rusija / 2010 / 95 min

Vizualno impresiven film ceste, prepojen z absurdom in melanholijo, nas popelje na rusko podeželje, na "nikogaršnje ozemlje", daleč od urbanih središč in civilizacijskih norm, ter nam ponudi pristen portret tega rahlo nadrealističnega sveta, poseljenega z ekscentričnimi liki, ki svoj humor in človečnost ohranjajo tudi v najbolj nemogočih razmerah.

režija Svetlana Proskurina, scenarij Dimitrij Sobolev , fotografija Oleg Lukičev, glasba Sergej Šnurov, montaža Sergej Ivanov, igrajo Ivan Dobronravov, Andrej Feskov, Jurij Ickov, Sergej Šnurov, Nadežda Tolubeeva, Aleksej Vertkov

festivali, nagrade Kinotavr – Soči 2010 (najboljši ruski film, najboljši igralec), London 2010, Rotterdam 2011

Vizualno impresiven film ceste, prepojen z absurdom in melanholijo, nas popelje na rusko podeželje, na “nikogaršnje ozemlje”, daleč od urbanih središč in civilizacijskih norm, ter nam ponudi pristen portret tega rahlo nadrealističnega sveta, poseljenega z ekscentričnimi liki, ki svoj humor in človečnost ohranjajo tudi v najbolj nemogočih razmerah.

Egor, mladi voznik kamiona, se mora odpeljati na rusko podeželje. Pot ga bo peljala preko širne dežele, v mali kraj, ki je na zemljevidu le nevidna točka. Na vprašanji, zakaj se odpravlja v ta kraj in kaj naj bi ga tam čakalo, ni nikoli odgovorjeno. Ob prihodu zazna, da je v zraku čutiti napetost. Kmalu izve, da je vir te napetosti dolgoletni konflikt med vaščani in delavci v bližnjem rudniku. Ne ve pa, kaj je ta konflikt sprožilo. Izkaže se celo, da je Egor prišel v svoj domači kraj, saj so osebe, na katere naleti, njegovi prijatelji iz otroštva. Vsi so tako ali drugače povezani z malim kriminalom, a videti je, da to nikogar ne moti.

Svetlana Proskurina
Rojena leta 1948 v mestu Krivec (Novgorod). Najprej je diplomirala iz gledališke kritike, nato pa še iz filmske režije. S svojim drugim celovečercem Slučainii vals je na festivalu v Locarnu osvojila glavno nagrado. V 90. letih je posnela niz televizijskih dokumentarcev. Sledilo je daljše obdobje ustvarjalnega mirovanja, ki ga je zaključila s TV-dokumentarcem Ostrova, Aleksandr Sokurov in celovečercem Udalennji dostup. Premirje je njen zadnji celovečerec.

»Glavna tema filma je duhovno iskanje samega sebe. Nekateri se najdejo pri sedemdesetih, in nekateri pri dvajsetih. Glavni lik je naiven, odkritosrčen fant, ki se išče, toda zanj je ta proces dramatičen.«
– Svetlana Proskurina

filmografija
1981 Roditeljskii den (Parents’ Day) (kratki)
1986 Detskaja plošadka (Playground)
1989 Slučajnji vals (A Casual Waltz)
1992 Otraženje v zerkale (Mirror Reflection)
2003 Ostrova. Aleksandr Sokurov (Islands. Alexander Sokurov) (dokumentarni)
2004 Udalennji dostup (Remote Access)
2007 Lučšee vremja goda (Best of Times/Najlepši časi)
2010 Peremirije (Truce/Premirje)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

petek, 14. 06. 2024 / 18:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 14. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Vrvež v moji glavi 2 Inside Out 2

Kelsey Mann

sobota, 15. 06. 2024 / 16:30 / Dvorana

Naredimo prostor za nova čustva. Nadaljevanje animirane uspešnice Vrvež v moji glavi.