Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odpre se čez 03:13).

Prekla Dilda

Kantemir Balagov / Rusija / 2019 / 137 min / ruščina

Intimna drama o tesnem prijateljstvu med mladima ženskama, ki se skupaj spopadata s posledicami vojne vihre.

režija Kantemir Balagov, scenarij Kantemir Balagov, Alexander Terekho, fotografija Ksenia Sereda, glasba Evgueni Galperide, montaža Igor Litoninski, igrajo Viktoria Mirošničenko (Ija), Vasilisa Pereljgina (Maša), Andrej Bikov (Nikolaj Ivanovič), Igor Širokov (Saša), Konstantin Balakirev (Stepan), Ksenia Kutepova (Saševa mama), Timofej Glazkov (Paška)

festivali, nagrade Cannes 2019 – Posebni pogled/Un Certain Regard (najboljša režija, nagrada FIPRESCI), Erevan(drugi najboljši celovečerec)

IMDb

Piše se leto 1945. Po enem najhujših obleganj v svetovni zgodovini je Leningrad v ruševinah, sredi nastalega razdejanja pa se ljudje še vedno borijo za preživetje. Mladi medicinski sestri Ija in Maša, ki ju poveže tragični dogodek, v tej zmedi skupaj iščeta smisel in upanje, ko skušata zaživeti na novo.

»Na površju beseda prekla opisuje telesne lastnosti in videz glavne junakinje Ije, ki je zelo visoka. Vendar film Prekla bolj govori o okornosti – kot moji liki v filmu čutijo in izražajo čustva – nerodni so, po vojni se učijo znova živeti, kar jim ni lahko.« (Kantemir Balagov)

Kantemir Balagov
Rojen leta 1991 v mestu Nalčik, Rusija. Leta 2015 je diplomiral na filmskem oddelku Univerze v Nalčiku pod mentorstvom Aleksandra Sokurova. Že med študijem je posnel številne celovečerne in dokumentarne filme, ki so bili prikazani na domačih in tujih festivalih.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Parazit Gisaengchung

Bong Joon-ho

četrtek, 12. 12. 2019 / 14:30 / Dvorana

Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme na zadnjem festivalu v Cannesu in kritiški favorit leta.

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

četrtek, 12. 12. 2019 / 16:00 / Mala dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Dodatna projekcija

Zgodbe iz kostanjevih gozdov Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Gregor Božič

četrtek, 12. 12. 2019 / 17:00 / Dvorana

Sanjska parabola o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«. Celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.