Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:00 (za danes zaprto).

Predmestni Krokodili Vorstadtkrokodile

Christian Ditter / Nemčija / 2009 / 98 min / podnapisi, nemščina / 8+

režija in scenarij Christian Ditter, po romanu Maxa von der Grüna, fotografija Christian Rein, montaža Ueli Christen, glasba Heiko Maile, producenta Christian Becker, Lena Olbrich, igrajo Nick Romeo Reimann, Fabian Halbig, Leonie Tepe, Manuel Steitz, Javidan Imani, Robin Walter, Nicolas Schinseck, David Hürten, Jacob Matschenz, Axel Stein, Oktay Özdemir, Maria Schrader, Smudo, Nora Tschirner, Martin Semmelrogge, Ralf Richter itn., distribucija v Sloveniji Fivia

IMDb

zgodba
Desetletni Hannes (Nick Romeo Reimann) živi s svojo mamo (Nora Tschirner). Njegova največja želja je, da bi postal član Krokodilov – najbolj frajerske klape na svetu. Da pa bi postal Krokodil, mora sprejeti izziv in priplezati po zidu na vrh visoke opuščene tovarne. Vendar gre vse narobe in Hannes se znajde v resni nevarnosti. Zadnji trenutek ga reši Kai (Fabian Halbig), ki dogajanje opazuje od daleč in pokliče gasilce. Tudi Kai si želi postati Krokodil, vendar je priklenjen na invalidski voziček in ga drugi otroci ne jemljejo resno. Zanje je Kai pohabljenec, ki ni za nobeno rabo, ko gre zares, saj ne more niti pobegniti. Nekega večera pa se v trgovini, v kateri dela Hannesova mama, zgodi rop. Kai skozi okno opazi zakrinkane roparje, ki pobegnejo na motorjih. Zdaj ima Kai informacije, ki jih Krokodili nujno potrebujejo, če želijo pomagati Hannesovi mami in rešiti zločin. Toda Kai jim bo pomagal poiskati roparje in osvojiti nagrado, ki jo je razpisala policija, le pod pogojem, da postane član Krokodilov. Krokodili se s Kaijevo pomočjo in svojo iznajdljivostjo, pogumom ter domiselnostjo lotijo primera in nevarne roparske tolpe, ki nadleguje predmestje.

o filmu
Ko je bil mladinski roman Maxa von der Grüna Predmestni Krokodili v Nemčiji leta 1977 izdan prvič, so ga prodali v več kot 800.000 izvodih in je vplival na celotno generacijo nemških otrok. Zdaj so Predmestni Krokodili pod režisersko palico Christiana Ditterja (“French for Beginners”) prišli na velika platna. Christian Ditter je tudi avtor scenarija, pri čemer je zgodbo posodobil, vendar je ohranil njeno edinstveno sporočilo.

Krokodili so:

Hannes (Nick Romeo Reimann)
“Premajhen? Daj, no, mami! Ekipa sva. Ti boš diplomirala, jaz pa bom branil trdnjavo!”
Hannes bi res rad postal Krokodil, čeprav je še malo premlad. Z mamo nimata veliko denarja, zato pomaga pri hišnih opravilih, kolikor le more. Je moški v hiši in skrbi za svojo mlado samsko mamo, ki mora hkrati delati in študirati. Hannes ni vedno med najdrznejšimi, ko pa je treba, pokaže pogum.

Kai (Fabian Halbig)
“Mami, nočem na posebno šolo! Ta je za debile!”
Odkar je bil z očetom udeležen v nesreči, je Kai tetraplegik. Čeprav je v bistvu vesel, živahen otrok, življenje v invalidskem vozičku terja svoj davek – česar ne bi sam nikoli priznal, še posebej ne pred Krokodili. Včasih se zateče v samoto in lahko ure in ure gleda skozi teleskop. A skozi prijateljstvo s Hannesom in ostalimi Krokodili spozna, kako pomembni so pravi prijatelji.

Olli (Manuel Steitz)
“Jutri se dobimo tukaj. Čav-bav, krokodiloglav.”
Olli je glavni Krokodil. Ukazuje, in to mu je všeč. Vendar spozna, da je na vrhu prav samotno. S sestro Mario se neznansko rada prepirata, a se imata tudi od srca rada, in ko gre za nohte, si vedno priskočita na pomoč.

Maria (Leonie Tepe)
“Ta izziv je tako neumen, Olli! Skoraj tako neumen, kot si ti!”
Maria je v klapi edino dekle. Ker je Ollijeva starejša sestra, ji za vstop med Krokodile ni bilo treba premagati izziva, zaradi česar je pogosto tarča ostalih članov. V skupini je glas razuma in brata postavi na realna tla, ko je tik pred tem, da stori kaj neumnega.

Frank (David Hürten)
“Ni šans, da se nam pridruži ta debil!”
Frank se rad širokousti in nikakor ne želi, da bi se Kai pridružil Krokodilom. Ampak v resnici je samo negotov, saj doma, v družini, ni nič prav. Frankov oče hitro izgubi potrpljenje in otrokom kakšno prisoli, posebej Frankovemu starejšemu bratu Dennisu, ki ni za nobeno rabo. In Dennis, ki se je nekoč dobro razumel z mlajšim bratom, je postal pravi nasilnež, ki Franka sili, da doma vse postori.

Elvis (Nicolas Schinseck)
“Kaj se je zgodilo?”
Elvis si je vzdevek prislužil s tem, ker hoče postati bog rocka. Je zaprt vase in ne govori veliko. Ponavadi ima na ušesih slušalke in posluša svoj iPod, zato je težko ugotoviti, kaj se mu plete po glavi. Ko pa spregovori, s svojim neverjetnim znanjem o rokenrolu osupne ostale otroke.

Peter (Robin Walter)
“V…v…vsi bomo šli zaradi tega v z…z…z…zapor.”
Peter je v klapi glavni bojazljivec. Zaradi svoje plašnosti in jecljanja je bolj kot ne odrinjen na rob. Ampak ni bolj zvestega prijatelja, kot je on, in klapa brez njega ne bi bila enaka.

Jorgo (Javidan Imani)
“Stari, 1000 evrov nagrade – s tem denarjem si na Kreti že lahko kupiš hišo z vrtom, plažo in televizijo z ravnim zaslonom.”
Jorgova družina izhaja iz Grčije. Obožuje svoj mobilni telefon (čeprav ima ponavadi težave z baterijo ali signalom) in vedno ima na zalogi kakšno osladno šalo. Kadarkoli pa postane preveč mačističen, ga Marija hitro utiša.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

sreda, 05. 10. 2022 / 13:00 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Posrednik Broker

Hirokazu Koreeda

sreda, 05. 10. 2022 / 15:00 / Dvorana

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

sreda, 05. 10. 2022 / 17:45 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.