Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:30 (odprto še 4 minute, tel: 01 239 22 17).

Praznik dela Praznik rada

Pjer Žalica / Bosna in Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija, Črna gora, Hrvaška / 2022 / 113 min / bosanščina

Dan, ki bi moral biti vsem v veliko veselje, se v drami Pjera Žalice prelevi v ponovno odpiranje skelečih vojnih ran.

režija Pjer Žalica, scenarij Pjer Žalica, fotografija Almir Đikoli, glasba Dino Šukalo, montaža Pjer Žalica, igrajo Muhamed Hadžović (Armin), Emir Hadžihafizbegović (Žuna), Admir Glamočak (Numo), Boris Isaković (Savo), Aleksandar Seksan (Mujke), Mirvad Kurić (Gagula), Jasna Žalica (Muma), Tatjana Šojić (Sida), Dženita Imamović Omerović (Sada), Labina Mitevska (Diba), Vedran Đekić (Muris), Branka Katić (Goga), Ermin Bravo (Cijo), Branimir Popović (Hamdija), Adnan Goro (Soba)

festivali, nagrade Sarajevo 2022

IMDb

Armin se po desetih letih življenja v tujini vrne v Bosno. Možakar se je v Nemčiji poročil in si ustvaril lepo življenje, zato bi se rad pohvalil svojemu očetu Fudu. Vse to bi rad simbolično opravil na praznik dela, ki bo tako zgolj dodaten razlog za vrtenje jagnjetine nad žerjavico. Štirje prijatelji že pripravljajo vse potrebno za gostijo, nakar vse skupaj prekine policija, ki aretira očeta, ne da bi kdorkoli vedel, zakaj. Izkaže se, da so Fuda prijeli zaradi domnevnih vojnih zločinov. Družina in prijatelji sprva vse skupaj sprejmejo v nejeveri, nakar tudi sami odprejo davno zakopano vojno skrivnost.

»Praznik dela je eden redkih praznikov, ki so ostali iz ’tistih’, predvojnih časov. Nima verskih in nacionalnih atributov, ima pa močno simboliko v določenem sociopolitičnem kontekstu. /…/ To je ostanek socializma, ko se je dokazovalo, da delavci živijo tako dobro, da za 1. maj nimajo delati kaj drugega kot vrteti jagnje in veseljačiti. To je bil seveda lažen, a zelo dobro organiziran prizor, ob katerem bi zlahka verjeli, da živite v nekakšnih delavskih nebesih. A četudi bi doumeli, da sta vse to le manipulacija in laž, tega niste smeli izustiti, ker je sistem nevaren, policijski. Razumem torej, da so bili delavci ali v sanjah ali pa v strahu, ne razumem pa, kaj se dogaja danes. Danes, ko se dobesedno umira od lakote, ko je delavec popolnoma brezpraven, se jagenjčki še vedno vrtijo.« (Pjer Žalica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinodvorišče / Prestavljeno v Dvorano

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

sreda, 12. 06. 2024 / 21:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

četrtek, 13. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Kinodvorišče / Zadnjič

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

četrtek, 13. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.