Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (odpre se čez 02:49).

Prazna soba La chambre vide

Jasna Krajinovic / Francija, Belgija / 2016 / 52 min / francoščina

Portret belgijske muslimanke Salihe, matere štirih otrok, katere devetnajstletni sin je leta 2013 v imenu Islamske države odšel v vojno s Sirijo in tam kmalu tudi umrl. Svoje namere ni zaupal nikomur. Zdaj se Saliha skupaj s še številnimi starši bori za pravico, da bi bila sinova smrt uradno priznana in da bi lahko primerno žalovala. Evropski zakoni ne razumejo oziroma nočejo razumeti staršev mladeničev, ki odidejo pod močnim ideološkim vplivom v boj za džihad; za njih so bili ti ljudje sami krivi, “da so se šli iz neumnosti vojskovat,” čeprav gre v resnici za dobro organizirano mrežo islamskih skrajnežev, ki “ugrabljajo” mladino in jo z lažno propagando in obljubami novačijo za sveto vojno.

“Dogodki, ki jih opazujemo pri poročilih o Bližnjem vzhodu in Siriji, se v manjšem obsegu dogajajo v domovih družin, katerih sin ali hči sta odšla v Sirijo; dejstvo pogubno zaznamuje celotne družine. S filmom sem želela osvetliti te nevidne tragedije in nastaviti zrcalo družbi, ki je ponudila plodna tla takšnemu ekstremizmu.” (Jasna Krajinovič)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 16:10 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Malmkrog Malmkrog

Cristi Puiu

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 18:30 / Dvorana

Cristi Puiu (Sieranevada, Smrt gospoda Lazarescuja) je film posnel po besedilu ruskega mistika in filozofa Vladimirja Sergejeviča Solovjova Trije pogovori o vojni, napredku in koncu svetovne zgodovine. Nagrada za najboljšo režijo v sekciji Srečanja na Berlinalu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.