Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odpre se čez 08:17).

Požiganje Beoning

Lee Chang-dong / Južna Koreja, Japonska / 2018 / 148 min / korejščina

Priredba kratke zgodbe Harukija Murakamija, s katero se južnokorejski režiser Lee-Chang dong klanja literarni zapuščini Williama Faulknerja, je v hipu postala eden najbolj hvaljenih filmov letošnje svetovne kinematografije.

režija Lee Chang-dong, scenarij Oh Jungmi, Lee Chang-dong, Haruki Murakami (kratka zgodba/short story), fotografija Hong Kyung-pyo, glasba Kim Da-won, montaža Lee Seung-chul, Kim Hyun, igrajo Ah-In Yoo (Lee Jong-su), Steven Yeun (Ben), Jong-seo Jeon (Shin Hae-mi), Soo-Kyung Kim (Yeon-ju), Seung-ho Choi (Lee Yong-seok), Sung-Keun Moon (odvetnik), Bok-gi Min (sodnik), Soo-Jeong Lee (tožilka), Hye-ra Ban (Jong-sujeva mati), Mi-Kyung Cha (Hae-mijina mati), Bong-ryeon Lee (Hae-mijina sestra)

festivali, nagrade Cannes 2018 (nagrada FIPRESCI), München 2018, Karlovi Vari 2018, Toronto 2018

Jongsu je preprost fant, ki opravlja službo kurirja. Nekega dne po dolgem času sreča Haemi, dekle, ki je nekoč živelo v njegovi soseski. Dekle Jongsuja zadolži, naj pazi na njeno mačko, medtem ko bo ona na potovanju v Afriki. Ko se Haemi vrne domov, s seboj pripelje novega fanta, skrivnostnega Bena, ki ga je spoznala med potovanjem. Ben je mlad in bogat, naokoli se vozi s Porschejem in v marsičem spominja na Velikega Gatsbyja. Jongsuju postane očitno, da Haemi ne bo kar tako pustila svojega bogatega fanta. Ko začne ljubosumje v Jongsuju dosegati vrelišče, pa tok dogodkov nenadoma spremeni spoznanje, da ima Ben tudi sila nenavaden hobi …

»Ko so mi prvič priporočili to kratko zgodbo, sem bil malce osupel. Ker se je zdela skrivnostna, vendar se v njej nič zares ne zgodi. Vendar /…/ je bilo v tej skrivnostnosti nekaj zelo filmskega. /…/ Zevajoče vrzeli v sosledju dogodkov – manjkajoči delček, iz katerega nikoli ne izvemo resnice – namigujejo na skrivnostni svet, v katerem živimo danes; svet, v katerem slutimo, da je nekaj narobe, vendar ne znamo popolnoma določiti težave.« (Lee Chang-dong)

Lee Chang-dong
Rojen 1954 v mestu Daegu, Južna Koreja. Pisatelj in filmski režiser, v letih 2003 in 2004 tudi korejski minister za kulturo in turizem, je filmsko pot začel kot scenarist in asistent režije pri filmu Geu seome gago shibda (Park Kwang-su, 1993). Leta 1996 je režiral svoj prvi celovečerec Chorok mulkogi. Njegovi filmi so mu prinesli številne nagrade na prestižnih filmskih festivalih.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Prevajalec Tlmočník

Martin Šulík

torek, 13. 11. 2018 / 11:00 / Dvorana

Kdo bolj trpi – sin žrtve ali sin morilca? Tragikomični film ceste o dveh povsem različnih moških, resnobnem Aliju in bonvivantu Georgu, ki ju kljub nerodnostim in pričkanju na poti povezuje tragična zgodovina njunih staršev.

LIFFe / Perspektive

Dedinji Las herederas

Marcelo Martinessi

torek, 13. 11. 2018 / 15:00 / Dvorana

Tiha mojstrovina dokaj neznane paragvajske kinematografije, ki ob razmerju žensk v zrelih letih prikaže osebnostno rast od hromeče otopelosti do oživljenega prebujenja.

LIFFe / Panorama

Ljubljeni Benzinho

Gustavo Pizzi

torek, 13. 11. 2018 / 17:00 / Dvorana

Subtilno čustvena zgodba o materi, ki se mora sprijazniti z otrokovo osamosvojitvijo.