Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (za danes zaprto).
22. LIFFe v Kinodvoru

Pot v pogubo Road to Nowhere

Monte Hellman / ZDA / 2010

Po več kot dvajsetletnem premoru se legenda ameriškega neodvisnega filma Monte Hellman vrača z enigmatičnim neo-noirjem, ki svojo zločinsko pripoved dodatno zapleta s prepletanjem dveh strani realnosti: resnice in njene reprezentacije.

režija Monte Hellman, scenarij Steven Gaydos, fotografija Josep M. Civit, glasba Tom Russell, montaža Celine Ameslon, igrajo Shannyn Sossamon (Laurel Graham/Velma Duran), Tygh Runyan (Mitch Haven), Cliff De Young (Cary Stewart/Rafe Tachen), Waylon Payne (Bruno Brotherton), Dominique Swain (Nathalie Post)

festivali, nagrade Benetke 2010 (posebna nagrada žirije za življenjsko delo), Brisbane 2010, Dunaj 2010, Palm Springs 2011, Karlovi Vari 2011

Po več kot dvajsetletnem premoru se legenda ameriškega neodvisnega filma Monte Hellman vrača z enigmatičnim neo-noirjem, ki svojo zločinsko pripoved dodatno zapleta s prepletanjem dveh strani realnosti: resnice in njene reprezentacije. Režiser Mitch Haven snema film o resnični zločinski sagi. Glavno vlogo nameni mladi, še neuveljavljeni igralki, ki sumljivo spominja na usodno žensko iz njegove zgodbe. Izkaže se, da bi tudi v resnici utegnila biti povezana z dejanskimi zločini. Mitch se nehote znajde v zapleteni mreži intrig, obseden z zločinom, z žensko, z njeno preteklostjo in s strašljivo kompleksnostjo odnosa med umetnostjo in resnico. Od Severne Karoline do Verone, Rima in Londona vznikajo nova spoznanja in znaki, ki vodijo k drugim zločinom in drugačnim strastem, temačnejšim in kompleksnejšim od tistih, ki so sprva razburkale režiserjevo domišljijo.

Monte Hellman
Rojen leta 1932 v New Yorku. Je eden od varovancev Rogerja Cormana, ki je produciral vrsto njegovih zgodnjih filmov. Njegov kritiško najuspešnejši film Peklenski asfalt pri gledalcih sprva ni imel pretiranega uspeha, kasneje pa je postal kulten. Hellman velja tudi za »odkritelja« Quentina Tarantina – on ga je namreč pripeljal na delavnico festivala Sundance in kasneje produciral njegov prvenec Stekli psi.

»Učili so me, naj nikdar ne naredim česa, kar bi gledalcu izničilo iluzijo filma. Gaydosov scenarij je omajal temelje mojega šolanja in izkušenj. Ko smo začeli film predvajati, me je navdušila moč ‘voljnega odloga nejevere’. V poskusu gledalca prepričati, da gre samo za film, storimo vse, samo kamenjamo ga ne. In že naslednjo sekundo je vnovič popolnoma prevzet.«
– Monte Hellman

filmografija (izbor)
1959 Beast from Haunted Cave
1964 Back Door to Hell
1964 Flight to Fury
1965 Ride in the Whirlwind
1971 Two-Lane Blacktop (Peklenski asfalt)
1974 Cockfighter
1978 China 9, Liberty 37
1988 Iguana
1989 Silent Night, Deadly Night 3: Better Watch Out!
2006 Stanley’s Girlfriend (kratki)
2010 Road to Nowhere (Pot v pogubo)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zadnjič

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 23. 05. 2024 / 19:45 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 24. 05. 2024 / 17:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.