Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 26 minut, tel: 01 239 22 17).

Posvetni verzi Ayeh haye zamini

Ali Asgari, Alireza Khatami / Iran / 2023 / 77 min / perzijščina

Pretresljive in hkrati komične vinjete odslikavajo vsakodnevne dileme in težave Irancev, ki se spopadajo s kulturnimi, verskimi in institucionalnimi omejitvami svoje oblasti.

igrajo Majid Salehi (Siamak), Gouhar Kheir Andish (Mehri), Sadaf Asgari (Sadaf), Bahman Ark (mladi oče/young father), Arghavan Shabani (Selena), Servin Zabetiyan (Aram), Faezeh Rad (Faezeh) Hossein Soleymani (Farbod), Farzin Mohaddes (Ali), Ardeshir Kazemi (stoletnik)

festivali, nagrade Cannes 2023

Mladega očeta grajajo, ker ni izbral dovolj islamskega imena za svojega sina. Deklica, oblečena v majico z Miki Miško in z roza slušalkami na ušesih, težko prenaša prigovarjajoče klepetanje prodajalke, ko si mora nadeti predpisano šolsko oblačilo in tančico. Najstnica mora na zaslišanje k ravnatelju, ker so jo videli, da se je v šolo pripeljala s fantom na motorju. Mlada ženska je obtožena vožnje brez hidžaba, druga se trudi zoperstaviti šefovemu spolnemu nadlegovanju, mladenič pa se ob podaljšanju vozniškega dovoljenja nehote zaplete v razpravo z uradnikom, ki žaljivo komentira njegovo tetovažo. Moški srednjih let je deležen poniževanja, ker se prijavi za opravljanje nekvalificiranega dela, starejša gospa moleduje policista, naj ji pomaga najti izgubljenega psa, filmski ustvarjalec pa mora drastično predelati scenarij za svoj film, da bi zadostil zahtevam cenzure. Sto in ena zgodba iz sodobnega Irana.

»Dogajanje v Iranu se je omejilo na čas pred gibanjem Ženske, življenje, svoboda in po njem. Film je obstajal predtem, in tudi po njem bo. Gledava ulice. Opazujeva prijatelje. Pogled sva uprla v svojo družino. In ugotovila, da se je čas za pripovedovanje zgodb ob ognju končal. Nastopil je čas za zgodbo v ognju.« (Ali Asgari, Alireza Khatami)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nadomestna projekcija

Ingeborg Bachmann: potovanje v puščavo Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste

Margarethe von Trotta

sreda, 24. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Film o burnem razmerju med Ingeborg Bachmann, eno največjih nemško pišočih pesnic 20. stoletja, in slavnim dramatikom Maxom Frischem; zgodba o ženski in njeni neustavljivi želji po svobodi – tako v karieri kot v ljubezni.

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet

sreda, 24. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.