Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:19).

Posvetni verzi Ayeh haye zamini

Ali Asgari, Alireza Khatami / Iran / 2023 / 77 min / perzijščina

Pretresljive in hkrati komične vinjete odslikavajo vsakodnevne dileme in težave Irancev, ki se spopadajo s kulturnimi, verskimi in institucionalnimi omejitvami svoje oblasti.

igrajo Majid Salehi (Siamak), Gouhar Kheir Andish (Mehri), Sadaf Asgari (Sadaf), Bahman Ark (mladi oče/young father), Arghavan Shabani (Selena), Servin Zabetiyan (Aram), Faezeh Rad (Faezeh) Hossein Soleymani (Farbod), Farzin Mohaddes (Ali), Ardeshir Kazemi (stoletnik)

festivali, nagrade Cannes 2023

Mladega očeta grajajo, ker ni izbral dovolj islamskega imena za svojega sina. Deklica, oblečena v majico z Miki Miško in z roza slušalkami na ušesih, težko prenaša prigovarjajoče klepetanje prodajalke, ko si mora nadeti predpisano šolsko oblačilo in tančico. Najstnica mora na zaslišanje k ravnatelju, ker so jo videli, da se je v šolo pripeljala s fantom na motorju. Mlada ženska je obtožena vožnje brez hidžaba, druga se trudi zoperstaviti šefovemu spolnemu nadlegovanju, mladenič pa se ob podaljšanju vozniškega dovoljenja nehote zaplete v razpravo z uradnikom, ki žaljivo komentira njegovo tetovažo. Moški srednjih let je deležen poniževanja, ker se prijavi za opravljanje nekvalificiranega dela, starejša gospa moleduje policista, naj ji pomaga najti izgubljenega psa, filmski ustvarjalec pa mora drastično predelati scenarij za svoj film, da bi zadostil zahtevam cenzure. Sto in ena zgodba iz sodobnega Irana.

»Dogajanje v Iranu se je omejilo na čas pred gibanjem Ženske, življenje, svoboda in po njem. Film je obstajal predtem, in tudi po njem bo. Gledava ulice. Opazujeva prijatelje. Pogled sva uprla v svojo družino. In ugotovila, da se je čas za pripovedovanje zgodb ob ognju končal. Nastopil je čas za zgodbo v ognju.« (Ali Asgari, Alireza Khatami)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!