Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odpre se čez 11 minut).

Porto Porto

Gabe Klinger / Portugalska, Poljska, ZDA, Francija / 2016 / 75 min / angleščina, portugalščina

Nočno srečanje mladega Američana in Francozinje sredi s strastmi razgretega portugalskega mesta. Ena zadnjih vlog tragično preminulega Antona Yelchina.

režija Gabe Klinger, scenarij Gabe Klinger, Larry Gross, fotografija Wyatt Garfield, glasba Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou, montaža Gabe Klinger, igrajo Anton Yelchin, Lucie Lucas, Francoise Lebrun, Paulo Calatre, Florie Auclerc-Vialenc, producenti Gabe Klinger, Julie Snyder, Rodrigo Areias, Sonia Buchman, Nicolas De La Mothe, Todd Remis

festivali, nagrade San Sebastian 2016

IMDb

Mladi ameriški izseljenec Jake in nekaj let starejša Francozinja Mati si delita spomine na kratko in strastno nočno srečanje v portugalskem Portu. Skrivnostni delci spominov in z njimi prebujenih čustev razkrivajo globine človeške zavesti in ponujajo svojevrsten pogled na dojemanje časa. Film inovativno vzporeja različne filmske formate: super osmičko, 16- in 35-milimetrski filmski trak.

»Dokumentarno proti igranemu? Ustvarjanje igranega celovečerca je drugačno, ker si moraš stvari izmišljati, namesto da bi jih samo opazoval in dokumentiral. Obstaja prava meja med dokumentarno in pripovedno filmsko umetnostjo in menim, da zato zahtevata različne osebnosti. Le redki se lahko lotijo obojega z uspehom. Končno začenjam razumeti, zakaj ta meja obstaja. Fant, tako velik izziv je, najprej ustvariti nekaj iz nič in zatem to v glavi vizualizirati, preden se moraš spoprijeti z materialnimi omejitvami.« (Gabe Klinger)

Gabe Klinger
Rojen leta 1982 v São Paulu. Pri šestih letih se je iz Brazilije preselil v ZDA, kjer se je uveljavil kot filmski ustvarjalec, kritik, kurator in predavatelj. Poučeval je na univerzah v Illinoisu in v Chicagu. Njegov celovečerni dokumentarni prvenec Double Play: James Benning and Richard Linklater mu je leta 2013 prinesel nagrado na beneškem filmskem festivalu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nos ali zarota odpadnikov Nos ili zagovor netakikh

Andrej Hržanovski

nedelja, 05. 12. 2021 / 11:00 / Dvorana

Na letalu vrtijo sovjetske filmske klasike, medtem pa dva gospoda razpravljata o Gogoljevi protonadrealistični kratki zgodbi Nos iz leta 1836 in o tem, kaj danes pomeni biti civiliziran.

Najboljši iz Slona 2021 Najboljši iz Slona 2021

različni avtorji

nedelja, 05. 12. 2021 / 14:00 / Dvorana

Izbor najlepših kratkih animiranih filmov, ki so bili predvajani v letošnjih Slonovih tekmovalnih programih in so najbolj navdušili otroško žirijo.

Wolfwalkers Wolfwalkers

Tomm Moore, Ross Stewart

nedelja, 05. 12. 2021 / 16:00 / Dvorana

Film nas popelje v čas vraževerja in čarovništva, ko mlada lovska vajenka Robyn Goodfellowe z očetom odpotuje na Irsko, kjer hočejo iztrebiti še zadnje krdelo volkov.