Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 53 minut).

Poroka Martesa

Blerta Zeqiri / Kosovo, Albanija / 2017 / 97 min / albanščina

Zgodba o zatajevani gejevski ljubezni, ki silovito izbruhne sredi poročnega slavja in protagoniste sooči z lastnimi strahovi, gledalca pa s togimi družbenimi normami, ki še danes ne priznavajo istospolne ljubezni.

režija Blerta Zeqiri, scenarij Blerta Zeqiri, Kreshnik Keka Berisha, fotografija Sevdije Kastrati, montaža Kreshnik Keka Berisha, igrajo Alban Ukaj (Bekim), Genc Salihu (Nol), Adriana Matoshi (Anita), Edon Rizvanolli (Bujar), Vjosa Abazi (Zana), Kumrije Hoxha (Sadie), Luan Kryeziu (Nevzati)

festivali, nagrade Talin 2017 (nagrada FIPRESCI, posebna nagrada žirije), Cleveland 2018

IMDb

Anita in Bekim sta sredi zadnjih priprav na poroko, ki naj bi se zgodila čez dva tedna. Kljub zapletom zaradi svežih novic o Anitinih starših, pogrešanih v kosovski vojni, in Bekimovi družini, ki bi rada pretirano nadzorovala mladi par, se zdi, da nič ne more preprečiti srečnega dogodka. A ko se iz tujine nepričakovano vrne stari Bekimov prijatelj, glasbenik Nol, je videti, da je bil ves trud zaman. Nol je namreč Bekimov nekdanji ljubimec in je še vedno zaljubljen v ženina …

»Film sem začela ustvarjati po navdihu resničnih zgodb, doživetij dveh prijateljev. Nato sem razvila zgodbo, a njuna izkušnja je bila izhodišče. Prijateljica je ugotovila, da je mož, s katerim je imela dva otroka, gej. Vsa izkušnja je bila zanjo zelo težka. Po drugi strani sem imela gejevskega prijatelja, ki se je prav tako spoprijemal s temi vprašanji. Je zelo odprta oseba, ki ljudem ne mara lagati ali jih prizadeti. Preprosto si želi živeti ob sledenju lastnim čustvom, vendar je bil pod hudim pritiskom družbe.« (Blerta Zeqiri)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

sreda, 01. 02. 2023 / 13:00 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.

Korzet Corsage

Marie Kreutzer

sreda, 01. 02. 2023 / 15:45 / Dvorana

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 01. 02. 2023 / 17:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.