Danes je blagajna odprta od 15:20 do 21:30 (za danes zaprto).

Poroka Martesa

Blerta Zeqiri / Kosovo, Albanija / 2017 / 97 min / albanščina

Zgodba o zatajevani gejevski ljubezni, ki silovito izbruhne sredi poročnega slavja in protagoniste sooči z lastnimi strahovi, gledalca pa s togimi družbenimi normami, ki še danes ne priznavajo istospolne ljubezni.

režija Blerta Zeqiri, scenarij Blerta Zeqiri, Kreshnik Keka Berisha, fotografija Sevdije Kastrati, montaža Kreshnik Keka Berisha, igrajo Alban Ukaj (Bekim), Genc Salihu (Nol), Adriana Matoshi (Anita), Edon Rizvanolli (Bujar), Vjosa Abazi (Zana), Kumrije Hoxha (Sadie), Luan Kryeziu (Nevzati)

festivali, nagrade Talin 2017 (nagrada FIPRESCI, posebna nagrada žirije), Cleveland 2018

IMDb

Anita in Bekim sta sredi zadnjih priprav na poroko, ki naj bi se zgodila čez dva tedna. Kljub zapletom zaradi svežih novic o Anitinih starših, pogrešanih v kosovski vojni, in Bekimovi družini, ki bi rada pretirano nadzorovala mladi par, se zdi, da nič ne more preprečiti srečnega dogodka. A ko se iz tujine nepričakovano vrne stari Bekimov prijatelj, glasbenik Nol, je videti, da je bil ves trud zaman. Nol je namreč Bekimov nekdanji ljubimec in je še vedno zaljubljen v ženina …

»Film sem začela ustvarjati po navdihu resničnih zgodb, doživetij dveh prijateljev. Nato sem razvila zgodbo, a njuna izkušnja je bila izhodišče. Prijateljica je ugotovila, da je mož, s katerim je imela dva otroka, gej. Vsa izkušnja je bila zanjo zelo težka. Po drugi strani sem imela gejevskega prijatelja, ki se je prav tako spoprijemal s temi vprašanji. Je zelo odprta oseba, ki ljudem ne mara lagati ali jih prizadeti. Preprosto si želi živeti ob sledenju lastnim čustvom, vendar je bil pod hudim pritiskom družbe.« (Blerta Zeqiri)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

nedelja, 23. 06. 2024 / 11:00 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Kinobalon / Dodatna projekcija

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 23. 06. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Zadnjič

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 23. 06. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.