Danes je blagajna odprta od 14:00 do 20:30 (odpre se čez 10:31).

Popolno zaupanje Total Trust

Zhang Jialing / Nemčija, Nizozemska / 2023 / 97 min

Popoln tehnološki nadzor, ki ga nad prebivalci izvaja kitajska oblast, je v digitalni dobi dobil srhljive orwellovske razsežnosti. Dosegla je, da se Kitajci med seboj nadzorujejo in ovajajo kar sami. Slabo se piše predvsem aktivistom, kritičnim novinarjem in odvetnikom za človekove pravice. Dokumentarec v ospredje postavi tri tovrstne posameznike in osvetli uničujoče posledice za njihove družine.

Popoln tehnološki nadzor, ki ga nad prebivalci izvaja kitajska oblast, je v digitalni dobi dobil srhljive orwellovske razsežnosti; ob stotinah milijonov kamer na javnih mestih, nadzoru elektronskih naprav in sistemu za prepoznavanje obraza je komunistični partiji uspel še »veliki met«; dosegla je, da se Kitajci med seboj nadzorujejo in ovajajo kar sami, vse za pridobivanje bonus točk in grajenja statusa »dobrega« oziroma »čuječega državljana«. Oblast o prebivalcih ve vse, od tega, kje se nahajajo v vsakem trenutku, do informacije, kdaj imajo ženske menstruacijo. Slabo se piše predvsem aktivistom, kritičnim novinarjem in odvetnikom za človekove pravice. Dokumentarec v ospredje postavi tri tovrstne posameznike in osvetli uničujoče posledice za njihove družine.

»Mislim, da je stanje v naši visokotehnološki dobi drugačno od Orwellovega leta 1984. Kot nakazuje naslov filma, vlada prebivalcev ne nadzoruje zgolj z ustrahovanjem, temveč tudi z zaupanjem, ob uporabi učinkovitejših cenzurnih in propagandnih metod, ki z nastopom umetne inteligence postajajo vse bolj izpopolnjene in učinkovite. Še zlasti od pandemije številne vlade po svetu v imenu javne varnosti ali javnega zdravja na različnih ravneh uvajajo javni nadzor.« (Zhang Jialing)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

četrtek, 25. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 25. 04. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

četrtek, 25. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.