Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (odprto še 03:27, tel: 01 239 22 17).

Položaj otroka Pozitia copilului

Calin Peter Netzer / Romunija / 2013 / 112 min

Psihološka drama o manipulativni naravi materinskega nagona in hkrati ostra kritika ter odkrit prikaz korupcije, ki vlada v romunskih državnih institucijah. Zlati medved Berlinala 2013.

igrajo Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Natasa Raab, Ilinca Goia, distribucija Cinemania group

 

festivali, nagrade Zlati medved, Berlinale 2013.

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Nekega hladnega marčevskega večera Barbu med divjo vožnjo po mestnih ulicah do smrti povozi dečka. Grozi mu večletna zaporna kazen. Njegova mati Cornelia, premožna matriarhinja in značilna predstavnica romunske nove buržoazije, se odloči poseči v sinovo usodo in ga za vsako ceno obvarovati pred roko pravice. Prepričana, da lahko očividce s podkupninami odvrne od pričanja, se loti celo staršev pokojnega dečka.

Psihološka drama o manipulativni naravi materinskega nagona in hkrati ostra kritika ter odkrit prikaz korupcije, ki vlada v romunskih državnih institucijah. Zlati medved Berlinala 2013.

»Položaj otroka je film o patološkem odnosu med materjo in sinom, o razmerju otroka do starša in obratno, o starših, ki tako ali drugače izgubijo svoje otroke.«
– Călin Peter Netzer, režiser in soscenarist

kritike
»Z občutkom narejen film. Nesramno komični trenutki ustvarijo idealen kontrapunkt dramatičnemu finalu.«
– Deborah Young, The Hollywood Reporter

»Še en sijajen primerek iz bogate zbirke pikrih dram romunskega socialnega realizma.«
– Giovanni Marchini Camia, Film Comment

»Položaj otroka je film o moralnem razkroju, a tudi film o preživetvenem nagonu družbenih elit, vselej pripravljenih uporabiti svoja neusahljiva sredstva, da bi zatrli tiste neprivilegirane vsiljivce, ki si drznejo naskočiti visoke zidove njihovega paradiža.«
– David Jenkins, Little White Lies

»Položaj otroka naslika subtilen, pretanjen portret človeške ranljivosti in izgube, medtem ko njegova neverjetno pozorna kamera ves čas ohranja pozicijo stroge nevtralnosti.«
– Dimitri Eipides, Mednarodni filmski festival v Torontu

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Neskončnost L'immensità

Emanuele Crialese

nedelja, 05. 02. 2023 / 19:00 / Dvorana

Film, navdihnjen z režiserjevimi spomini na otroštvo, je zgodba o družini: o hčerki Adriani, ki ima raje, da jo kličejo s fantovskim imenom, ter njeni materi Clari, svobodomiselni in nekonvencionalni ženski, ujeti v zakon brez ljubezni. Dramo, ki jo spremljajo melodije italijanskih popevk iz sedemdesetih let, je zrežiral Emanuele Crialese (Grazijin otok, Zlata vrata, Terraferma), glavno vlogo pa je odigrala vedno čudovita Penélope Cruz.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

nedelja, 05. 02. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

nedelja, 05. 02. 2023 / 21:15 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!