Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 10:51, tel: 01 239 22 17).

Polka film Polka film

Dušan Moravec / Slovenija / 2010 / 90 min

Dokumentarec prikazuje zgodbo slovenske glasbe v Ameriki, sledi dogodkom in ljudem, ki so in še vedno ustvarjajo to priljubljeno zvrst.

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Leta 1917 so v New Yorku nastali prvi posnetki polke, ki so jo izvajali glasbeniki iz Slovenije. Besedila teh pesmi so bila odpeta v slovenščini. Posnetki so izšli na gramofonskih ploščah in bili razposlani po vsej Ameriki in Evropi ter povsod tam, kjer so živeli prišleki iz Slovenije. Polka film prikazuje zgodbo slovenske glasbe v Ameriki, sledi dogodkom in ljudem, ki so in še vedno ustvarjajo to priljubljeno zvrst. V filmu je predstavljen Frenk Jankovič, kralj ameriške polke, ki je v svoji karieri prodal več kot 35 milijonov plošč. Med sogovorniki so tudi legendarni Richie Vadnal, ki je bil s skupino The Vadnals zelo popularen v Sloveniji, Walter Ostanek, kanadski kralj polke, pa pater Frank Perkovich, ki po vzoru gospel glasbe vodi polka mašo. Radijski voditelj Tony Petkovsek, ki ima že štirideset let vsakodnevno oddajo o polki, nas popelje na Festival kranjske klobase.

»V osnovni šoli sem pri sosedih, na črno-belem zaslonu, prekritem s pisanim celofanom, prvič videl pet možakarjev, ki so peli v čudni slovenščini. Melodija je bila znana, a precej drugačna od glasbe, ki smo jo poslušali pri nas. Bolj vesela, z več ritma in zanimivimi inštrumenti. Njihovi enkrat zeleni, pa rdeči in modri obrazi so mi bili takoj ljubi. Imenovali so se The Vadnals in so prihajali iz Amerike. Ko mi je več let pozneje Damjan Kozole predstavil Joea Valenčiča, ki je rekel, da pozna Vadnalse in da ve vse o tej glasbi, sem vedel, da je čas, da zamenjam celofan na televizorju.« (Dušan Moravec)

Pravi človek za kapitalizem

Dokumentarec Dušana Moravca je film o umetniku besede in glasbeniku Damirju Avdiću.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Polž na potepu na kitovem repu The Snail and the Whale

Max Lang, Daniel Snaddon

sobota, 27. 11. 2021 / 10:00 / Dvorana

Čarobno potovanje majcenega polža in velikanskega kita po širnem sinjem morju. Avtorji filmov Zverjasec in Palčič nam prinašajo novo animirano pravljico, posneto po istoimenski slikanici Julie Donaldson in Axla Schefflerja.

Kinobalon / Novo na sporedu

Pozabljeni božič Snekker Andersen & Julenissen: Den Vesle Bygda som Glomte at det var jul

Andrea Eckerbom

sobota, 27. 11. 2021 / 15:30 / Dvorana

Božična zimska pravljica, v kateri radovedna, neustavljiva deklica Eliza spoznava čarobnost davno pozabljenega božiča. Film po znani norveški božični zgodbi Alfa Prøysena.

Samo do 28. novembra!

Morena Murina

Antoneta Alamat Kusijanović

sobota, 27. 11. 2021 / 17:45 / Dvorana

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu.