Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 03:14, tel: 01 239 22 17).

Podeželski obrisi: Spoznavanje Profils paysans: l'approche

Raymond Depardon / Francija / 2001 / 88 min / francoščina, provansalščina

Raymond Depardon, ki je tudi sam odraščal na kmetiji, se je v svoji trilogiji Podeželski obrisi lotil kmetijske kulture, ki se je v sodobnih časih znašla pod izjemnim pritiskom in je povečini v nevarnosti, da povsem izumre. Okrožja Cevennes, Lozère, Ardèche in Haute-Loire so bila stoletja znana po kmetijstvu in živinoreji. Zdaj se mora tradicija umikati posodabljanju in zahtevam Evropske unije. Stare kmetije se vse pogosteje spreminjajo v luksuzna posestva, agrikultura prehaja pod zaščito velikih prehrambnih korporacij. Serija treh filmov prikazuje moške in ženske, ki vsem težavam navkljub ostajajo zvesti tradicionalni obliki kmetovanja in podeželskega življenja, trije filmi obujajo spomine na čase preprostosti in čiste lepote. Medalja ima seveda dve plati: kar sodobni človek dojema kot umirjeno življenje, je v resnici nemalokrat življenje na pragu revščine in neizbežne osamitve.

»Otroštvo sem preživel na kmetiji in dolgo je trajalo, preden sem se sprijaznil s tem dejstvom, čeprav sem kmetijo zapustil zelo mlad, pri 16. Kot veliko ljudi v 1960. sem iz tega sveta pobegnil zaradi predsodkov. Včasih sem se ga celo sramoval. Pozneje so se čustva postopoma popolnoma spremenila: postal sem ponosen, da sem bil rojen na kmetiji. A vseeno nisem mogel o tem posneti filma. Najprej sem moral storiti ogromen ovinek, nekakšno svetovno turnejo, preden sem si upal snemati kmetovalce. A vseeno nisem nikoli zmogel naredil filma o starših.«
(Raymond Depardon)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.