Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Podeželski obrisi: Spoznavanje Profils paysans: l'approche

Raymond Depardon / Francija / 2001 / 88 min / francoščina, provansalščina

Raymond Depardon, ki je tudi sam odraščal na kmetiji, se je v svoji trilogiji Podeželski obrisi lotil kmetijske kulture, ki se je v sodobnih časih znašla pod izjemnim pritiskom in je povečini v nevarnosti, da povsem izumre. Okrožja Cevennes, Lozère, Ardèche in Haute-Loire so bila stoletja znana po kmetijstvu in živinoreji. Zdaj se mora tradicija umikati posodabljanju in zahtevam Evropske unije. Stare kmetije se vse pogosteje spreminjajo v luksuzna posestva, agrikultura prehaja pod zaščito velikih prehrambnih korporacij. Serija treh filmov prikazuje moške in ženske, ki vsem težavam navkljub ostajajo zvesti tradicionalni obliki kmetovanja in podeželskega življenja, trije filmi obujajo spomine na čase preprostosti in čiste lepote. Medalja ima seveda dve plati: kar sodobni človek dojema kot umirjeno življenje, je v resnici nemalokrat življenje na pragu revščine in neizbežne osamitve.

»Otroštvo sem preživel na kmetiji in dolgo je trajalo, preden sem se sprijaznil s tem dejstvom, čeprav sem kmetijo zapustil zelo mlad, pri 16. Kot veliko ljudi v 1960. sem iz tega sveta pobegnil zaradi predsodkov. Včasih sem se ga celo sramoval. Pozneje so se čustva postopoma popolnoma spremenila: postal sem ponosen, da sem bil rojen na kmetiji. A vseeno nisem mogel o tem posneti filma. Najprej sem moral storiti ogromen ovinek, nekakšno svetovno turnejo, preden sem si upal snemati kmetovalce. A vseeno nisem nikoli zmogel naredil filma o starših.«
(Raymond Depardon)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

ponedeljek, 20. 09. 2021 / 21:00 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Lucio Dalla in njegova pesem Italije Per Lucio

Pietro Marcello

torek, 21. 09. 2021 / 17:00 / Dvorana

Pietro Marcello (Martin Eden) se vrača k dokumentarnemu filmu z zgodbo o italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Skozi sproščeni pogovor dveh glasbenikovih prijateljev in s pomočjo svobodne uporabe množice arhivskih posnetkov režiser sestavi večplasten portret Italije v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

torek, 21. 09. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.