Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 02:31, tel: 01 239 22 17).

Podeželski obrisi: Moderno življenje Profils paysans: La vie moderne

Raymond Depardon / Francija / 2008 / 88 min / francoščina

Raymond Depardon se stvari brez olepševanja loteva že vso uspešno pot, tudi z Modernim življenjem, tretjim delom serije o gorskih kmetovalcih v Franciji. Depardon se z usihanjem gorskih kmetij ukvarja že od konca osemdesetih let, ko je za dnevnik Libération o tej problematiki spisal serijo prispevkov. Deset let pozneje je s sodelavko Claudine Nougaret posnel prvega iz serije treh dokumentarcev, ki se spreminjanja položaja ne loteva z vidika nepotrebnega dramatiziranja ali nostalgije (tudi sam je odraščal na kmetih), temveč pri vsej stvari gleda v prihodnost. Od tod naslov Moderno življenje; čeprav prihodnost teh kmetovalcev v resnici ni rožnata, je večina teh – v nasprotju s splošnim mnenjem – ne le v stiku s sedanjostjo, temveč še posebej v ekološkem smislu zelo napredna.

»Ko snemaš kmetovalce celo desetletje, bi si lahko mislil, da bodo čez čas manj spontani, da bodo začeli igrati pred kamero. Sploh ne! Ti ljudje ostajajo takšni, kot so. Lahko so molčeči ali zgovorni, žalostni ali veseli, kar koli. A nikoli jih nič ne preseneti in nikoli si ne prizadevajo biti všečni. To navdušuje. Poleg tega povejo, kar imajo povedati, zato se je med snemano osebo in snemalcem razvil odnos, ki sem ga redko izkusil pri drugih svojih dokumentarcih.«
(Raymond Depardon)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.