Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Podeželski obrisi: Moderno življenje Profils paysans: La vie moderne

Raymond Depardon / Francija / 2008 / 88 min / francoščina

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Raymond Depardon se stvari brez olepševanja loteva že vso uspešno pot, tudi z Modernim življenjem, tretjim delom serije o gorskih kmetovalcih v Franciji. Depardon se z usihanjem gorskih kmetij ukvarja že od konca osemdesetih let, ko je za dnevnik Libération o tej problematiki spisal serijo prispevkov. Deset let pozneje je s sodelavko Claudine Nougaret posnel prvega iz serije treh dokumentarcev, ki se spreminjanja položaja ne loteva z vidika nepotrebnega dramatiziranja ali nostalgije (tudi sam je odraščal na kmetih), temveč pri vsej stvari gleda v prihodnost. Od tod naslov Moderno življenje; čeprav prihodnost teh kmetovalcev v resnici ni rožnata, je večina teh – v nasprotju s splošnim mnenjem – ne le v stiku s sedanjostjo, temveč še posebej v ekološkem smislu zelo napredna.

»Ko snemaš kmetovalce celo desetletje, bi si lahko mislil, da bodo čez čas manj spontani, da bodo začeli igrati pred kamero. Sploh ne! Ti ljudje ostajajo takšni, kot so. Lahko so molčeči ali zgovorni, žalostni ali veseli, kar koli. A nikoli jih nič ne preseneti in nikoli si ne prizadevajo biti všečni. To navdušuje. Poleg tega povejo, kar imajo povedati, zato se je med snemano osebo in snemalcem razvil odnos, ki sem ga redko izkusil pri drugih svojih dokumentarcih.«
(Raymond Depardon)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Martin Eden Martin Eden

Pietro Marcello

ponedeljek, 20. 09. 2021 / 21:00 / Dvorana

Avtobiografski roman Jacka Londona o mornarju, ki se s pisateljevanjem povzpne po družbeni lestvici, postane v rokah italijanskega režiserja Pietra Marcella strastno filmsko popotovanje skozi nemirno dvajseto stoletje. Nagrada za najboljšega igralca v Benetkah in nagrada Art kino mreže Slovenije na zadnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.

Lucio Dalla in njegova pesem Italije Per Lucio

Pietro Marcello

torek, 21. 09. 2021 / 17:00 / Dvorana

Pietro Marcello (Martin Eden) se vrača k dokumentarnemu filmu z zgodbo o italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Skozi sproščeni pogovor dveh glasbenikovih prijateljev in s pomočjo svobodne uporabe množice arhivskih posnetkov režiser sestavi večplasten portret Italije v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Zakaj skačem The Reason I Jump

Jerry Rothwell

torek, 21. 09. 2021 / 20:00 / Mala dvorana

Film, posnet po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka, je senzorično filmsko popotovanje po neznanem svetu. Dokumentarec, ki nam odpre oči in zruši naše predstave o avtizmu.