Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).

Piran – Pirano Piran – Pirano

Goran Vojnović / Slovenija / 2010 / 101 min / slovenščina, srbohrvaščina

režija, scenarij Goran Vojnović, fotografija Radovan Čok, montaža Janez Bricelj, glasba Tamara Obrovac, igrajo Boris Cavazza, Mustafa Nadarević, Nina Ivanišin, Moamer Kasumović, Francecso Borchi, Peter Musevski, Nataša Tič Ralijan, Janko Petrovec, Daniel Veznaver, Gregor Zorc, produkcija Franci Zajc, Arsmedia, distribucija Kolosej, d.o.o., žanr zgodovinska ljubezenska drama

IMDb Uradna stran

»Film raziskuje, kaj vse je potrebno, da bi se človek nekje počutil doma. A to je le tema, nekakšen narativni lajtmotiv filma, ki se vseskozi prebija iz ozadja, da bi šele proti koncu povsem priplaval na površje. Želel sem si posneti kompleksen film, ki bi združeval več motivov, tudi zgodb, in jih vseskozi medsebojno prepletal. A pri tem nisem želel, da bi bil moj film ujetnik svoje ideje, temveč sem poskušal v ospredje potisniti like, njihova čustva, hrepenenja in strahove. Upal sem, da je lahko Piran – Pirano pravi igralski film, torej takšen, ki se gledalca neposredno in močno dotakne. Mustafa Nadarević, Boris Cavazza, Nina Ivanišin, Moamer Kasumović, Francesco Borchi, Gregor Zorc, Peter Musevski in ostali igralci so moje upe uresničili in rad verjamem, da smo ustvarili pretresljiv, ganljiv film.

V filmu je sicer precej zgodovine, tudi nekaj takšne, o kateri radi molčimo, a v ospredje film želi postaviti človeka. Ne zanima me zgodovina sama po sebi, kaj šele politika, me pa zelo zanima človek, ujet v viharna zgodovinska in politična dogajanja. Dejstvo je, da je pri nas posameznika še vedno težko iztrgati iz njih. Zame so, denimo, vsi liki v filmu, vsak na svoj način, žrtve zgodovinskih in političnih okoliščin, ne glede na to, na kateri strani se nahajajo ali kakšna so njihova dejanja. Moje prepričanje – in tudi nekakšno vodilo pri snemanju filma – je namreč, da je vsak, ki mu v vojni uspe ostati človek, lahko le njena žrtev.«
– Goran Vojnović, režiser


pogovor z gostjami v Kavarni

Gostje Mirjane Borčić bodo Nina Ivanišin, Zvonka Makuc in Urša Loboda.

Nina Ivanišin je ena najobetavnejših mladih slovenskih filmskih in gledaliških igralk. V abonmaju smo jo videli že v filmu Naj ostane med nami Rajka Grlića. Ob filmu Piran – Pirano je čas, da jo spoznamo. Za vlogo Anice v tem filmu je prejela nagrado vesna za najboljšo žensko glavno vlogo. Kostumografinja Zvonka Makuc in scenografka Urša Loboda pa bosta v pogovoru lahko razkrili tiste plati nastajanja filma, o katerih običajno ne izvemo prav veliko. Zaradi nepredvidenega povabila na literarni festival na Irsko pa se režiser filma Goran Vojnović pogovora žal ne bo mogel udeležiti.


o avtorju filma

Goran Vojnović

režiser, pisatelj, publicist

Leta 1980 v Ljubljani rojeni Goran Vojnović je diplomant ljubljanske AGRFT, smer filmska in televizijska režija. V času študija je režiral dva uspešna kratka filma (Fužine zakon in Sezona 90/91). Po koncu študija je napisal scenarij za film Sretan put, Nedime Marka Šantića. Tudi ta film je postal eden najuspešnejših slovenskih kratkih filmov, med drugim osvojil Srce Sarajeva in bil nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Leta 2006 je Goran v produkciji Arsmedie režiral kratki film Moj sin, seksualni manijak, leta 2008 pa v produkciji TV Slovenija še kratki igrani film Kitajci prihajajo, za katerega je na Festivalu slovenskega filma prejel posebno nagrado žirije. Leta 2008 je izšel tudi njegov literarni prvenec Čefurji raus!, ki je zelo hitro zbudil precejšnje zanimanje javnosti, številne kritiške odzive in bil že večkrat ponatisnjen, preveden pa je tudi v številne tuje jezike. Zanj je Goran leta 2009 prejel prestižno nagrado Prešernovega sklada in Delovo nagrado Kresnik za najboljši roman leta 2008. Goran v sodelovanju s priznanim bosanskim scenaristom Abdulahom Sidranom že pripravlja scenarij za nov celovečerni film.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 14. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.