Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).

Pamfir Pamfir

Dmitro Suholitki-Sobčuk / Ukrajina, Čile, Luksemburg, Nemčija, Poljska, Francija / 2022 / 106 min / ukrajinščina

Igrani prvenec ukrajinskega režiserja je impresivna družinska drama, ki združuje elemente kriminalke in mističnega ljudskega izročila.

režija Dmitro Suholitki-Sobčuk, scenarij Dmitro Suholitki-Sobčuk, fotografija Nikita Kuzmenko, montaža Nikodem Čabior, igrajo Oleksandr Jacentjuk (Pamfir), Stanislav Potjak (Nazar), Solomija Kirilova (Olena), Olena Hohlatkina (mama/mother), Miroslav Makovijčuk (oče/father), Ivan Šaran (brat/brother), producenti Aleksandra Kostina, Jane Jacuta, Laura Briand, Bogna Szewczyk, Klaudia Smieja-Rostworowska, Giancarlo Nasi, produkcija Bosonfilm

festivali, nagrade Cannes 2022 – Štirinajst dni režiserjev

IMDb

Po nekajmesečni odsotnosti zaradi dela se Pamfir, zgleden mož in oče, vrne k družini. V obmejni vasici na zahodu Ukrajine ga vsi poznajo, še posebej pod vzdevkom »Kamen«, ki ga je podedoval po svojem dedu, lokalnem prekupčevalcu. A priložnosti za veselje ob snidenju na predvečer tradicionalnega karnevala ni veliko, saj njegov edinec zaneti požar v molilnici. To dejanje sproži niz dogodkov, ki Pamfirja prisilijo, da se sooči s preteklostjo in spopade s posledicami. To pomeni, da se mora (ponovno) lotiti tveganega posla, povezanega s kriminalom.

»Skozi Pamfirjevo zgodbo sem želel obravnavati vprašanje ukrajinske emigracije in prepada, ki ločuje Ukrajino od Evropske unije. Vendar sem hkrati želel povedati zgodbo o običajnem človeku, pritiranem v brezup. Človeku, ki ob prizadevanju po ohranitvi svojega idealnega sveta prekrši celo vrsto etičnih norm in človeških zakonov v želji – za vsako ceno – sinu zagotoviti boljšo prihodnost. Je zgodba o poštenem človeku, ki se sprevrže v zver. Je pa tudi zgodba o ljubezni, ki je lahko nežna in kruta obenem.«
– Dmitro Suholitki-Sobčuk

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

ponedeljek, 17. 06. 2024 / 16:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Križana ljubimca Chikamatsu monogatari

Kenji Mizoguchi

ponedeljek, 17. 06. 2024 / 19:00 / Dvorana

V fevdalnem Kjotu trgovčevo ženo in vajenca zbližata gospodarjeva podlost in ljubosumje … Kenji Mizoguchi je zgodbo o usodni ljubezni priredil po lutkovni igri Chikamatsuja Monzaemona (1653–1725).

Samsara Samsara

Lois Patiño

torek, 18. 06. 2024 / 16:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.