Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 02:37).
V Kinobalonu od 19. aprila 2014.

Oto nosorog Otto er et naesehorn

Kenneth Kainz / Danska / 2013 / 76 min / sinhronizirano / 5+

Film o poletni dogodivščini živahnega dečka, čigar domišljija s pomočjo čarobnega svinčnika postane resničnost.

režija Kenneth Kainz, scenarij Rune Schjøtt (po romanu Oleja Lunda Kirkegaarda), montaža Per Düring Risager, animacija Erik C. Schmidt, glasba Halfdan E, Søren Siegumfeldt, glasovi Vesna Pernarčič, Jakob Rakovec, Borut Veselko, Andrej Murenc, Luka Ropret, Iztok Luzar, Asja Kahrimanovic, Mia Herceg, Matej Recer, Vid Vidic, Domen Kalan, Aljoša Nikolić, producent Nina Crone, Erik Wilstrup, produkcija Crone film, distribucija FIVIA - Vojnik

festivali, nagrade Chicago International Children's Film Festival 2013.

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Poletne počitnice so se začele. Desetletni Tomo preganja dolgčas z najboljšim prijateljem Vitom, hkrati pa mu misli bežijo k deklici Sinji, v katero je skrivaj zagledan in ji želi za rojstni dan podariti nekaj posebnega. Poleg tega si želi poletje preživeti z očetom, ki kot mornar pluje po oceanih in ga velik del leta ni doma. Tomu se že prvi dan poletnih počitnic zgodi nekaj nenavadnega: ob cesti najde svinčnik, ki je na prvi pogled videti povsem običajen, vendar ni. To je čaroben svinčnik! Za odkritje takoj pove Vitu in mu pokaže, kaj svinčnik zmore. Na steno v svojem stanovanju nariše nosoroga in preden si fanta uspeta pripraviti malico, iz slike v domačo dnevno sobo vstopi čisto pravi, ogromen rumeni nosorog. Tomo in Vito se ne moreta načuditi, saj lačni nosorog Oto poje malodane vse pohištvo in predmete v sobi. Oto v hiši ne more ostati, bil pa bi ravno pravšnje darilo za Sinjo. Za začetek ga bo treba spraviti na prosto. Toda kako? Skozi vrata pač ne more!

Film je nastal po istoimenskem romanu danskega pisatelja Oleja Lunda Kirkegaarda, ki sodi med najbolj znane danske pisce in ilustratorje otroške literature.

liki
Tomo
Tomo je optimističen deček z bujno domišljijo, ki se velikokrat zlije z njegovim resničnim življenjem, predvsem ko pripoveduje zgodbe o očetu, ki je zaradi službe odsoten večino leta. Je pogumen, živahen in včasih tudi nepremišljen. Zagledan je v leto starejšo deklico Sinjo, ki se jo trudi očarati, pri tem pa je pogosto videti zelo zbegan.

Vito
Vito je Tomov prijatelj, za razliko od njega manj pogumen in bolj premišljen, predvsem zaradi očetovih nasvetov. S Tomom živita v isti stavbi in skupaj preživljata poletne počitnice.

Nosorog Oto
Je zelo lačen in neizbirčen nosorog. Njegov trebuh je kot vreča brez dna, v katero zaide vse, kar je naokoli, tudi pohištvo.

Sinja
Sinja je zelo všeč Tomu, vendar pa simpatija ni le enostranska. V pogovoru z njim je odrezava in pogumna.

Tomov oče
Mornar, ki pluje po oceanih in obiskuje različne celine. Je močan, kosmat in dobrega srca.

Gospod Lev
Gospod Lev je Vitov oče. V pritličju stanovanjske stavbe ima kavarno, ki mu poleg sina predstavlja glavno skrb v življenju. Gospoda Leva neprestano skrbi za sinovo varnost.

Gospod Hrast
Gospod Hrast je Tomov sosed, ki mu pomaga skrbeti za nosoroga. Je skrben, prijazen in vzgaja Toma s svojimi modrostmi, čeprav ni njegov oče.

Gospodična Flora
Tomova soseda. Zelo slabo sliši, zato odgovarja z napačnimi stavki, ki povzročijo marsikatero komično situacijo.

o avtorju
Leta 1999 je dobil nagrado za svoj diplomski film En sjælden fugl (A Rare Bird). Prvi celovečerec Rene hjerter (Pure Hearts) je posnel leta 2006, štiri leta kasneje pa komedijo Parterapi (Couples Therapy, 2010). Oto nosorog je njegov prvi animirani film.

kritike
»Morali bi imeti kožo, debelo kot nosorog, da vam film ne bi bil všeč.«
Nordjyske Stiftstidende

»Film je poln sproščene ulične govorice, kar se odlično ujema z domiselnimi liki.«
Politiken

»Popolno zlitje navihanosti in komedije.«
Information

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.