Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 05:10, tel: 01 239 22 17).

Ostati pokončen Rester vertical

Alain Guiraudie / Francija / 2016 / 100 min / francoščina

Zastavonoša francoskega LGBT filma Alain Guiraudie nam po izvrstnem Tujcu z jezera tokrat postreže z zelo drugačnim, izrazito antifeminističnim pogledom na starševstvo.

režija Alain Guiraudie, scenarij Alain Guiraudie, fotografija Claire Mathon, montaža Jean-Christophe Hym, igrajo Damien Bonnard, India Hair, Raphaël Thierry, Christian Bouillette, Basile Meilleurat, Laure Calamy, Sébastien Novac, producenta Sylvie Pialat, Benoît Quainon

festivali, nagrade Cannes 2016, Moskva 2016

IMDb

Filmski režiser Leo na jugu Francije išče volka za svoj naslednji film. Med enim izmed ogledov se zaplete v razmerje s pastirko Marie, ki mu devet mesecev pozneje rodi otroka. Marie nato trpi za poporodno depresijo in izgubi vero v Lea, ki nenehno odhaja in prihaja, zato nenadoma zapusti moža in otroka. Leo se znajde povsem sam z otrokom, za katerega mora zdaj skrbeti brez ženske pomoči. Ni mu lahko, a globoko v sebi so mu razmere povsem pogodu. Po zaporedju nepričakovanih in nenavadnih srečanj, v katerih išče navdih za svoj naslednji film, Leo stori vse, kar je treba, da se obdrži na nogah.

»Moški in ženske. Pravzaprav nikoli nisem snemal ničesar drugega; zgodbe o ljudeh, ki so skupaj sami. Hotel sem preobrniti podobo ‘samohranilca’, prikazati, da obstajajo moški, ki sami vzgajajo otroka, morda ker si tega želijo, prav tako kot ženske, ki nikogar več ne osupnejo z odločitvijo, da bodo imele otroka same. Ali navsezadnje ni to cilj filmskega junaka? Vzgajati otroka brez težav, ki jih prinašajo matere? /…/ Vedno pravijo ‘vse zgodbe so že povedane’, vendar se ne strinjam: vsaj Ostati pokončen je značilen primer zgodbe, ki je v kinu nikoli ne vidite.« (Alain Guiraudie)

Alain Guiraudie
Rojen leta 1964 v mestu Villefranche-de-Rouergue, Francija. Prvi večji uspeh je dosegel z drugim celovečercem Ce vieux rêve qui bouge, za katerega je leta 2001 prejel nagrado Jeana Vigoja in na festivalu v Cannesu požel veliko pozornosti. Tudi z naslednjimi filmi se je predstavil v Cannesu, največjo prepoznavnost pa mu je prinesel film Tujec z jezera.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Najboljši iz Slona: 20 let Najboljši iz Slona: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 17:15 / Dvorana

Ob 20-letnici festivala otroška žirija predstavlja izbor zmagovalnih filmov, tako letošnjih kot iz preteklih izdaj Animateke.

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.