Danes je blagajna odprta od 17:30 do 20:40 (odprto še 02:21, tel: 01 239 22 17).

Onstran ogledala Más allá del espejo

Joaquim Jordà / Španija / 2006 / 112 min / španščina

Dokumentarec prikazuje svet agnozije in aleksije, možganskih bolezni, ki se kažeta v obliki hudih motenj v dojemanju stvarnosti.

Film je bil posnet na podlagi pričevanj oseb z možganskimi motnjami, ki so po možganski kapi prizadele tudi režiserja, a mu jih je z velikim prizadevanjem uspelo premagati. Zgodba se začne s časopisnim člankom o 18-letni Esther Chumillas, ki jo je agnozija prizadela pri trinajstih letih, ko je zbolela za meningitisom. Režiser s sorodno izkušnjo z njo naveže stik in rodi se iskreno prijateljstvo, kmalu pa se jima pridruži še tretji lik. Film za literarno in vizualno podlago vzame knjigo Lewisa Carrolla Alica v ogledalu. Tako kot Alica mora tudi Esther stopiti skozi svoje ogledalo, da bi lahko razumela lastni svet in zaživela »normalno«. Zapusti rojstni kraj in se poda na raziskovanje.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 18:30 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Zbogom, Leonora Leonora addio

Paolo Taviani

ponedeljek, 05. 06. 2023 / 20:40 / Dvorana

Film, ki ga je Paolo Taviani posvetil svojemu bratu in dolgoletnemu sorežiserju Vittoriu, opisuje bizarno popotovanje pepela velikega dramatika Luigija Pirandella do njegovega zadnjega počivališča na Siciliji ter uprizori novelo, napisano dvajset dni pred pisateljevo smrtjo.