Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:10 (za danes zaprto).

Omar Omar

Hany Abu-Assad / Palestina / 2013 / 97 min / hebrejščina, arabščina

Po veliki uspešnici Raj na zemlji nam palestinski režiser Hany Abu-Assad ponuja še eno perečo zgodbo s palestinsko-izraelske meje, ki mu je letos ponovno prinesla nominacijo za oskarja.

režija Hany Abu-Assad, scenarij Hany Abu-Assad, fotografija Ehab Assal, montaža Martin Brinkler, Eyas Salman, igrajo Adam Bakri (Omar), Leem Lubany (Nadia), Waleed F. Zuaiter (agent Rami), Samer Bisharat (Amjad), Eyad Hourani (Tarek), Mousa Habib Allah (lastnik šivalnice), Doraid Liddawi (vojak), Adi Krayim (vojak 1), Foad Abed-Eihadi (vojak 2), Essam Abu Aabed (Omarjev šef), Anna Maria Hawa (Omarjeva sestra)

festivali, nagrade Cannes 2013 (nagrada žirije v sklopu Poseben pogled), Karlovi Vari 2013, New York 2013, London 2013, Oskarji 2014 (nominacija za najboljši tujejezični film)

IMDb

Omar je vajen izmikanja metkom ob vsakodnevnem prečkanju zidu med Palestino in Izraelom, ko obiskuje svojo ljubezen Nadio. Toda okupirana Palestina ne pozna jasnih meja med ljubeznijo in vojno: na drugi strani zidu postane rahločuten pek Omar goreč borec za svobodo, ki se mora spoprijeti z bolečimi odločitvami glede odraslosti in življenja nasploh. Ko Omarja med enim izmed uporov ujamejo, se spusti v lov z vojaško policijo. V trdne odnose s prijatelji iz otroštva se prikradeta sum in izdajstvo, Omarjeva čustva pa s tem hitro postanejo razdvojena kot palestinsko ozemlje. Obenem postane tudi jasno, da vse to počne iz ljubezni do Nadie.

»Izolacijski zid je razmejil palestinska mesta, ločil vasi in begunska taborišča ter ustvaril okraje, v katerih žive Palestinci. V številnih primerih ni jasno, kaj je zavzeto. Na primer, v Jeruzalemu sta zavzeti obe strani. Moj namen je bil ustvariti virtualno palestinsko mesto, v katerem zid samo naključno križa mesto, vas in begunsko taborišče, brez razlik med obema stranema.« (Hany Abu-Assad)

Hany Abu-Assad
Rojen v Nazaretu leta 1961. V Amsterdamu je študiral tehnično inženirstvo, delal je kot letalski inženir, pozneje pa začel producirati televizijske oddaje o priseljencih. V vseh svojih delih obravnava večkulturno sožitje, tako v Evropi kot na Bližnjem vzhodu. Zaslovel je s filmom Raj na zemlji, ki mu je prinesel zlati globus za najboljši tujejezični film in nominacijo za oskarja v isti kategoriji. 

filmografija
1998 Het 14e kippetje (The 14th Chick)
2000 Nazareth 2000 (dokumentarni)
2002 Ford Transit (dokumentarni)
2002 Al Qods Fee Yom Akhar (Rana’s Wedding)
2005 Paradise Now (Raj na zemlji)
2011 The Courier
2013 Omar

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.

Nina in ježeva skrivnost Nina et le secret du hérisson

Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Barvita in napeta animirana detektivka, v kateri iznajdljiva otroka skrivaj rešujeta težave, ki jih je povzročil svet odraslih. Svoje mesto v svetu najdeta, ko pomagata drugim.

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

nedelja, 25. 02. 2024 / 14:00 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.