Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 5 minut).

Odvetnica Lea Tsemel, Orehet Din

Philippe Bellaiche, Rachel Leah Jones / Izrael, Kanada, Švica / 2019 / 108 min / hebrejščina, angleščina, arabščina

Portret morda naivne, a izjemno bojevite izraelske odvetnice Leje Cemel, ki je zadnjega pol stoletja bíla bitko z izraelsko državo.

Lea Cemel je znamenita izraelska odvetnica, ki je zadnjega pol stoletja bíla bitko z izraelsko državo; kot judinja, aktivistka in odvetnica je od leta 1972 zastopala Palestince, ki so tako ali drugače prišli navzkriž z izraelsko oblastjo, in bolj kot so bile tožbe politično motivirane, bolj se je zavzemala, čeprav je vnaprej vedela, da je njena obramba obsojena na šikaniranje in končni poraz. Vedno je izhajala s stališča, da se imajo Palestinci pravico boriti za svoje ozemlje in da sama pripada fašistični državi; v svojem boju je nepopravljivo optimistična, verjame, da bo nekega dne porazila izraelsko državo. Portret morda naivne, a izjemno bojevite posameznice, ki zna mobilizirati ljudi okrog sebe, vključno s svojim možem, ki je poln duhovitih anekdot o njeni delovni etiki in metodah.

»Lea je silam moči vračala z resnico, preden je beseda postala priljubljena in resnica bo njeno orožje tudi potem, ko bo v ozračju strahu postala modna. Kot takšna je vzornica, ki si jo želimo obdržati, omogočiti, v Izraelu in drugje. Lea, ki je življenje posvetila plavanju proti toku izraelske družbe, je tako njen otrok kot tudi izjema. Z Leo spoznavamo drugačno različico izraelske zgodovine, brez velike začetnice. Ne običajne zgodbe: ‘Prišli smo, videli, zmagali, snemali, jokali.’ Bolj v smislu: ‘Kuhali smo, čistili, preklinjali, skušali izboljšati svet, vendar nam ni vedno uspelo.’ Zgodba je osredinjena na ženski lik. Lea je skoraj vedno edina ženska, ali edina levičarka, ali edina judinja – v prostoru.« (Rachel Leah Jones)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Polž na potepu na kitovem repu The Snail and the Whale

Max Lang, Daniel Snaddon

sobota, 27. 11. 2021 / 10:00 / Dvorana

Čarobno potovanje majcenega polža in velikanskega kita po širnem sinjem morju. Avtorji filmov Zverjasec in Palčič nam prinašajo novo animirano pravljico, posneto po istoimenski slikanici Julie Donaldson in Axla Schefflerja.

Kinobalon / Novo na sporedu

Pozabljeni božič Snekker Andersen & Julenissen: Den Vesle Bygda som Glomte at det var jul

Andrea Eckerbom

sobota, 27. 11. 2021 / 15:30 / Dvorana

Božična zimska pravljica, v kateri radovedna, neustavljiva deklica Eliza spoznava čarobnost davno pozabljenega božiča. Film po znani norveški božični zgodbi Alfa Prøysena.

Samo do 28. novembra!

Morena Murina

Antoneta Alamat Kusijanović

sobota, 27. 11. 2021 / 17:45 / Dvorana

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu.