Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 03:56, tel: 01 239 22 17).

Odgrobadogroba Odgrobadogroba

Jan Cvitkovič / Slovenija / 2005 / 103 min

Strah je osnovno gonilo človeškega bivanja, saj iz strahu pred smrtjo izhaja želja po večnosti, iz strahu pred življenjem pa želja po varnosti, toplini in ljubezni. Vsaj če gre verjeti filozofiji pisca pogrebnih govorov Perota (Gregor Baković), ki skuša svoja spoznanja o življenju in smrti prenesti tudi na ostale prebivalce malega kraškega mesteca.

IMDb

 Pero je profesionalni pogrebni govorec v majhnem slovenskem mestu. Njegov talent je, da naredi vsak pogreb po svoje poseben. Nikakor si ne more pomagati, da ne naredi iz pogrebnega govora nekakšno osebno izpoved, ki prisotnim izvabi solze iz povsem napačnih razlogov.

Na svojem domu se Pero trudi preprečiti očeteve ponavljajoče, a vedno neuspešne poskuse samomora. V vmesnem času si skuša pridobiti srce lokalnega dekleta Renate, ki pod svojimi nedolžnimi blond kodri skriva mnoge skrivnosti. V vseh svojih dnevnih srečah in nesrečah mu zvesto stoji ob strani njegov prijatelj in občudovalec Šuki. Čeprav zna Šuki uživati življenje, pogosto razglablja o smrti in svojem pogrebu. Ida, neobičajno dekle, je Šukiju zelo naklonjena in se trudi, da bi mu čim pogosteje prekrižala pot. Preostane nam samo, da vidimo, ali bo Peru in njegovim prijateljem v tem absurdnem kaosu, ki ga nudi življenje, uspelo v iskanju intimnosti in ljubezni.

V takšni ekstremno nedolžni zgodbi film Odgrobadogroba akomulira silo in temni nameni izbruhnejo po vsakem trenutku sreče in obratno. Režiser Jan Cvitkovič se poigrava z vprašanji nebes in pekla, življenja in smrti. Karakterji živijo na meji med dvema svetovoma in vedno ne končajo na strani, kjer bi želeli biti.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.