Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 02:47, tel: 01 239 22 17).

Obrazi črk Typeface

Justine Nagan / ZDA / 2009 / 59 min / angleščina

režija, produkcija Justine Nagan, fotografija Tom Bailey, montaža Liz Kaar, zvok Zak Piper, produkcija Kartemquin Films

IMDb Uradna stran

zgodba
V ruralnem Wisconsinu osamljeni uslužbenec ostarelega muzeja čaka prihod obiskovalcev. Sem in tja prikapljajo redki posamezniki. Ko napoči petek, pa muzej kar preplavi življenje. Tišino mesteca Two Rivers za kratek čas prekinejo glasovi prave reke tiskarskih rokodelcev, ki pripotujejo v mesto z vsega Srednjega Zahoda. In ko se na spečo enklavo zgrnejo udeleženci in mentorji tiskarskih delavnic, ki predstavljajo sam vrh domačega oblikovalskega talenta, muzej zaživi. Stroji brnijo, preše tiskajo, vsepovsod mrgoli umetnikov oblikovalcev.

Film si drzne v času, ko računalnike nosimo kar v žepu in gledamo televizijo med hojo po ulici, posvetiti somraku analogne veščine v dobi digitalne tranzicije. Muzej lesenih tiskarskih črk Hamilton Wood Type and Printing Museum v mestecu Two Rivers pooseblja ohranitev kulturne dediščine, ruralno prenovo in genealoško drevo ameriškega grafičnega oblikovanja. Tu se mednarodni oblikovalci srečujejo z nekdanjimi obrtniki v prepletu poti sodobnega oblikovanja in tradicionalnih veščin. A muzeju so dnevi šteti. Kakšna je odgovornost zgodovinarjev in obrtnikov za ohranitev izginjajoče obrti? Kako lahko ruralna mesteca preživijo na dinamičnem industrijskem trgu, ki mu kraljuje megamarket?

zanimivosti
Film Obrazi črk je poleg dokumentiranja vpliva novih tehnologij na starejše tiskarske tehnike namenjen zbiranju finančne pomoči za delovanje Hamilton Wood Type and Printing Museum, zadnje delavnice za izdelavo lesenih črk v Ameriki, zdaj spremenjene v muzej.

iz prve roke
»Ta film se je porodil iz zanimanja za oblikovanje in vizualno kulturo, iz ljubezni do ameriškega Srednjega Zahoda in želje posneti pomenljiv, družbeno angažiran dokumentarni film, ki bi bil hkrati umetniško delo.«
Justine Nagan, režiserka in producentka

portret režiserke
Justine Nagan je diplomirala na Univerzi v Wisconsinu iz filmskih študij in novinarstva, magistrski študij humanistike s poudarkom na filmu in medijskih študijah pa je nadaljevala na Univerzi v Chicagu. Pred selitvijo v Chicago je producirala oglasne televizijske spote, vodila postprodukcijo manjšega medijskega podjetja in delala za različne organizacije in programe, od M&C Saatchi v Avstraliji do oddaje Whad’Ya Know? Michaela Feldmana na radiu Wisconsin Public Radio. Kartemquinu se je pridružila kot sodelavka pri razvijanju serije The Learning Chronicles, hkrati pa je takrat sodelovala tudi pri neodvisnih produkcijah Heatwave režiserke Judith Helfand in Race to Execution Rachel Lyon. Danes je izvršna direktorica produkcijske hiše Kartemquin Films, znotraj katere deluje tudi kot producentka dokumentarnih filmov (Mapping Stem Cell Research: Terra Incognita, dobitnik nagrade Peabody, in An All American City) ter od nedavnega kot režiserka (Obrazi črk).

o produkcijski hiši
Neprofitna produkcija Kartemquin Films, ustanovljena leta 1966 v Chicagu, ponuja ustvarjalno bazo neodvisnim filmarjem, ki z dokumentarnim pristopom, skozi zgodbe resničnih ljudi, preiskujejo in podajajo kritiko družbe. Doslej so posneli 36 družbeno angažiranih dokumentarcev, med drugim Hoop Dreams, ki se je uvrstil na več kot 150 seznamov desetih najboljših filmov ter leta 1995 prejel vsa pomembna kritiška priznanja in nagrade. Z rekordno količino filmske produkcije v zadnjih dveh letih, tu gre omeniti filme Terra Incognita, At the Death House Door, In the Family in Milking the Rhino, vse kaže, da bo Kartemquin svoje poslanstvo nadaljeval še dolga leta.

kritike
»Medtem ko je dokumentarni film Helvetica Garyja Hustwita iz preproste pisave ustvaril senzacijo, popelje film Obrazi črk Justine Nagan tematiko tiskarske pisave še korak naprej, čeprav se vrača v času nazaj.«
Adam Hartzell, SF360.org/San Francisco Film Society

»Čudovito posnet film, z enkratno zvočno podlago žvenketa in klokota tiskarskih strojev … Prikupen, na trenutke presunljivo žalosten.«
Jodie Young, Ace Jet 170

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.