Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 03:26, tel: 01 239 22 17).

Nostalgija po svetlobi Nostalgia de la luz

Patricio Guzmán / 2010 / 90 min

Film obdeluje tematiko nujnosti zgodovinskega spomina. Vzporeja astronome, ki v puščavi Atacama na tri tisoč metrih nadmorske višine preučujejo vesolje in ob tem vseskozi zrejo v preteklost, ter žrtve Pinochetove diktature, ki nedaleč stran ležijo zakopane pod puščavsko skorjo.

Čilenec Patrizio Guzman je že skoraj štirideset let tihi, a odločni glas zatirane manjšine, ki dvajset let po padcu Pinocheta še vedno išče odgovore na dogodke iz preteklosti. Nostalgija po svetlobi je videti kot znanstvenofantastični film, sneman na Marsu, in obdeluje tematiko spominjanja ali nujnosti zgodovinskega spomina. Vzporejanje z astronomi, ki v puščavi Atacama na tri tisoč metrih nadmorske višine v najboljših razmerah na svetu preučujejo vesolje in ob tem vseskozi zrejo v preteklost, ter žrtvami Pinochetove diktature, ki nedaleč stran ležijo zakopane pod puščavsko skorjo in ki jih njihove žene že desetletja neuspešno iščejo, je več kot zgovorna.

»Kako je mogoče, da čilenski astronomi preučujejo zvezde, ki so od nas oddaljene milijone svetlobnih let, medtem ko otroci v šolah ne morejo brati o dogodkih, ki so se v domovini dogajali pred tridesetimi leti?« (Patricio Guzmán)

In Chile, at three thousand metres altitude, astronomers from all over the world gather together in the Atacama Desert to observe the stars. The desert sky is so translucent that it allows them to see right to the boundaries of the universe. It is also a place where the harsh heat of the sun keeps human remains intact: those of the mummies, explorers and miners. But also the remains of the dictatorship’s political prisoners.

Patricio Guzmán – filmografija (izbor/selection):
La batalla de Chile (1975–79); Chile, la memoria obstinada (1997); The Pinochet Case (2001); Salvador Allende (2004)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice Žirija se predstavlja: 4 zvezdnice

različne avtorice

torek, 28. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Letos so članice žirije tudi štiri zvezdnice svetovne avtorske animacije: Alexandra Ramires, portugalska animatorska pesnica in članica kolektiva BAP, Naomi van Niekerk, južnoafriška mojstrica pripovedovanja v tehniki animiranja z ogljem, v Berlinu živeča Avstrijka Nikki Schuster, ki gradi animirane potopise z recikliranjem najdenih predmetov, in korejska avtorica Dahee Jeong, ki je bila za svoje poetične animacije nagrajena na najpomembnejših svetovnih festivalih.

Tekmovalni program I (2023) Tekmovalni program I (2023)

različni avtorji

torek, 28. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.

Slepa vrba, speča ženska Saules aveugles, femme endormie

Pierre Földes

sreda, 29. 11. 2023 / 10:00 / Dvorana

Preplet več kratkih zgodb slovitega japonskega pisatelja Harukija Murakamija je magično popotovanje v globine človeške notranjosti.