Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 09:46).

Projekcije filma

nedelja, 05. 12. 2021 / 11:00 / Dvorana

Animateka

Tudi z angleškimi podnapisi.

Asset 1

Nos ali zarota odpadnikov Nos ili zagovor netakikh

Andrej Hržanovski / Rusija / 2020 / 89 min / ruščina

Projekcije filma

nedelja, 05. 12. 2021 / 11:00 / Dvorana

Animateka

Tudi z angleškimi podnapisi.

Asset 1
Na letalu vrtijo sovjetske filmske klasike, medtem pa dva gospoda razpravljata o Gogoljevi protonadrealistični kratki zgodbi Nos iz leta 1836 in o tem, kaj danes pomeni biti civiliziran.

Režija: Andrej Hržanovski, Scenarij: Andrej Hržanovski, Jurij Arabov, Direktor fotografije: Igor Skidan-Bosin, Umetniška direktorica: Marina Azizjan, Animacija: Stepan Birjukov, Jekaterina Bojkova, Andrej Vološin, Fazil Gasanov, Dmitrij Ivanov, Natalija Marčenkova, Lidija Majatnikova, Alla Solovjova, Anastasija Sembon, Mihail Tumelja, Natalija Fedosova, Aleksander Hramcov, Varja Jakovleva, Jekaterina Rikova, Aljona Gutman, Aleksander Panov, Jevgenij Fadejev, Maksim Novikov, Svetlana Zueva, Olga Li, Montaža: Taisija Krugovih, Ilja Tomaševič, Veronika Utkina, Oblikovanje zvoka: Artjom Fadejev, Producenta: Andrej Hržanovski, Nikolaj Makovski, Produkcija: School - Studio “SHAR”, Distribucija: All Media Company

festivali, nagrade Posebna nagrada žirije in nominacija za kristal za najboljši celovečerni film, MFAF Annecy 2020; nominacija za najboljši animirani celovečerni film, evropske filmske nagrade 2020; velika nagrada v kategoriji celovečernega filma, Svetovni festival animiranega filma v Zagrebu 2021; najboljši film, Mednarodni festival neodvisnega filma v Buenos Airesu 2021; MFF Rotterdam 2020

IMDb

Legenda animiranega filma Andrej Hržanovski nas v filmu ob spremljavi Šostakovičeve istoimenske opere iz 20. let 20. stoletja popelje v svoj zagrizeno postmodernistični svet narativnega protipogona, v eno samo zastranitev brez vsakršne zgodbe, a predrzno in s stilom. Domislice, anekdote in celo nekaj uvidov v človekovo srce, skrbno preoblečenih v šale, se zlijejo v biser, ki prihaja hkrati iz prihodnosti in preteklosti, v prelomen rekviem za rusko avantgardo.

Cenjeni ustvarjalec in dvakratni prejemnik ruske državne nagrade Andrej Hržanovski je eden od ustanoviteljev šole in studia za animacijo SHAR v Moskvi, kjer tudi predava. Njegovo delo zaznamujejo neusahljivo zanimanje za zgodovino ruske in svetovne kulture ter subtilnost in ekspresivnost plastične forme.

Film je nastal po predlogi dveh izjemnih primerkov ruskega genija: novele Nos Nikolaja Gogolja in opere Nos, v katero je skladatelj Dmitrij Šostakovič leta 1930 predelal Gogoljevo novelo. Film je posvečen pionirjem, inovatorjem v umetnosti. Ljudem, ki so pred svojim časom in se predvsem ne bojijo pluti proti toku. Za ceno lastnega ugodja, pogosto tudi življenja. Glavni liki filma so pisatelja Nikolaj Gogolj in Mihail Bulgakov, režiser Vsevolod Majerhold in skladatelj Dmitrij Šostakovič.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2021) Svetovni jagodni izbor III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 16:30 / Dvorana

Tekmovalni program III (2021) Tekmovalni program III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 19:00 / Dvorana

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová

četrtek, 02. 12. 2021 / 21:30 / Dvorana

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.