Danes je blagajna odprta od 16:45 do 21:30 (odpre se čez 07:33).

Nočne poti Night Moves

Kelly Reichardt / ZDA / 2013 / 112 min / angleščina

Okoljevarstveni triler o posledicah političnega ekstremizma v značilnem slogu režiserke Kelly Reichardt, z edinstveno kombinacijo art filma in zvezdniške igralske zasedbe.

režija Kelly Reichardt, scenarij Jonathan Raymond, Kelly Reichardt, fotografija Christopher Blauvelt, glasba Jeff Grace, montaža Kelly Reichardt, igrajo Jesse Eisenberg (Josh), Dakota Fanning (Dena), Peter Sarsgaard (Harmon), Alia Shawkat (Surprise), Logan Miller (Dylan), Kai Lennox (Sean), Katherine Waterston (Anne), James Le Gros (prodajalec), Traber Burns (Felix), Autumn Nidalmia (Mable), Barry Del Sherman (Corser), Jason Rojas (aktivist), Clara Mamet (režiserka)

festivali, nagrade Benetke 2013, Toronto 2013, Deauville 2013 (velika nagrada), Rio De Janeiro 2013, London 2013, New York 2014, Seattle 2014, Sydney 2014

IMDb

Harmon je nekdanji marinec, ki še vedno hrepeni po avanturi in uničevanju. Dena je odpadnica visoke družbe z močnim odporom do prevladujoče potrošniške kulture, v katero je bila rojena. Josh je introvertirani delavec na organski kmetiji, vendar obenem tudi samovzgojeni ekološki bojevnik. Skupaj se lotijo najbolj skrajnega političnega dejanja, kar si jih lahko zamislijo. Z eksplozivom razstrelijo sporni hidroelektrični jez, vir in simbol pregrešno potrošne industrijske kulture, ki jo tako prezirajo. Vendar se pravi boj začne šele, ko jih posledice dejanja pahnejo v vrtinec dvoma in paranoje.

»Besna sem zaradi vse izprijenosti v tej državi. Korporacije so zmagale; to sem dojela. Posedujejo vse in si lastijo zrak, oceane, gozdove – vse je njihovo. Kakor koli že. Položaj se zdi tako brezupen, da vsakogar, ki je še voljan iti v boj za varovanje okolja, štejem za junaka. Vesela sem, da obstajajo.« (Kelly Reichardt)

Kelly Reichardt
Rojena leta 1964 v Miamiju. Fotografija jo je začela zanimati že v otroštvu, ko si je od očeta policista izposojala fotoaparat za slikanje prizorišč kriminalnih dejanj. Obiskovala je šolo Muzeja umetnosti v Bostonu. Njen film Old Joy je bil prvi ameriški prejemnik tigra na rotterdamskem filmskem festivalu. Njena zadnja filma Meek’s Cutoff in Nočne poti sta se uvrstila v tekmovalni program beneškega filmskega festivala.

filmografija
1994 River of Grass
1999 Ode
2001 Then a Year (kratki)
2006 Old Joy
2008 Wendy and Lucy (Wendy in Lucy)
2010 Meek’s Cutoff
2013 Night Moves (Nočne poti)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zlo ne obstaja Sheytan vojud nadarad

Mohammad Rasoulof

sreda, 16. 06. 2021 / 17:45 / Dvorana

Zgodbe štirih moških, soočenih z izbiro: ubogati ukaz totalitarne oblasti ali pa se upreti in tvegati vse. Dobitnik zlatega medveda za najboljši film na lanskem Berlinalu.

Polaščevalka Possessor

Brandon Cronenberg

sreda, 16. 06. 2021 / 21:30 / Kinodvorišče

Brandon Cronenberg v drugem celovečercu svoji žilici za visoko stilizirano in sterilno hladno futuristično distopijo vcepi še tradicijo telesne groze, ki mu kot sinu kultnega Davida Cronenberga pripada že po rodu. Kritiško ovenčana znanstvenofantastična srhljivka je med številnimi lovorikami prejela nagradi za najboljši film in režijo na osrednjem festivalu fantastičnega filma v Sitgesu.

Nažgani Druk

Thomas Vinterberg

četrtek, 17. 06. 2021 / 17:30 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Thomas Vinterberg po Lovu ponovno združita moči, tokrat v zgodbi o štirih prijateljih, ki se lotijo nenavadnega eksperimenta, da bi ugotovili, ali lahko z malce alkohola postanejo srečnejši ljudje in boljši učitelji.