Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 40 minut, tel: 01 239 22 17).
Ljubljanska premiera novih slovenskih kratkih filmov

Naši kratki 5 Naši kratki 5

Slovenija / 2011

Projekcija v prisotnosti avtorjev in filmskih ekip.

Oči, a lahko jaz šofiram?, režija in scenarij Miha Hočevar, Slovenija, 2011, 35 mm, barvni, 1:2.35, 14'

, Dvigalo, Slovenija, 2010, barvni, 6', režija in scenarij Tomaž Gorkič

, Stvari, ki jih nisva nikoli naredila, Slovenija, 2011, 35 mm, čb, 1:1.77, 9' 36'', režija in scenarij Martin Turk

, Toplo za ta letni čas, Slovenija, 2011, 35 mm, barvni, 1:2.35, 10', režija Blaž Kutin

, Obisk, Slovenija, 2010, 35 mm, barvni, 1:1.85, 8' 53'', režija in scenarij Miha Mazzini, ,

Oči, a lahko jaz šofiram?
Slovenija, 2011, 35 mm, barvni, 1:2.35, 14′
režija in scenarij Miha Hočevar
fotografija Simon Tanšek
montaža Olga Toni
glasba Mitja Vrhovnik Smrekar
zvok Julij Zornik
scenografija Duško Milavec
kostumografija Janeta Čoh
maska Mojca Gorogranc
direktor filma Matija Kozamernik
produkcija Danijel Hočevar (Vertigo / Emotionfilm)
v sodelovanju z RTV Slovenija, Viba film, E-FILM
s podporo Slovenski filmski center
igrajo Vladimir Vlaškalič, Jana Zupančič, Patrik Jošt

Fant, oče, mama in nekaj kokoši sanjajo svoje želje. Razlika med otroki in odraslimi je v velikosti njihovih igrač. Slovensko podeželje se globalizira. Nič več ni, kot je bilo …

Miha Hočevar (rojen leta 1963 v Ljubljani) se že ob začetku študija na AGRFT aktivno vključi v filmsko in televizijsko prakso kot asistent in režiser. Preživlja se večinoma s komercialnimi projekti, posname nekaj sto reklam, med njimi izjemne hite, danes pa so za njim tudi celovečerni igrani filmi Jebiga (2000), Na planincah (2003) in Distorzija (2008). Leta 2010 je posnel celovečerno uspešnico, najbolj gledan slovenski film Gremo mi po svoje, ki ga je v slovenskih kinodvoranah videlo več kot 208.000 gledalcev.

Dvigalo
Slovenija, 2010, barvni, 6′
režija in scenarij Tomaž Gorkič
fotografija Nejc Saje
montaža Blaž Čadež
produkcija 666 Productions, Strup produkcija
igrata Sašo Rajakovič, Kristijan Ostanek

Dva potnika se nahajata v dvigalu, ki se nenadoma pokvari. Eden od njiju je zelo živčen, ker zamuja na pomemben sestanek, dvigalo pa se nikamor ne premakne.

Tomaž Gorkič (rojen leta 1974 v Ljubljani) se že v zgodnjem otroštvu zagleda v film in strip, ki mu še dandanes krojita usodo. Leta 2003 ustvari 666 Productions ter začne s samostojnim filmskim ustvarjanjem. Zanimajo ga predvsem žanrski filmi – triler in grozljivka – s kančkom krvi in fizičnega nasilja, v vsem tem nasilju pa se najde tudi kaj drugega. K večini izdelkov prispeva kot režiser, scenarist in montažer. V prostem času igra bobne v zasedbi Deca Debilane in je popolnoma normalen mlajši moški, ki upa na čimprejšnjo realizacijo filmskega prvenca.

Stvari, ki jih nisva nikoli naredila
Slovenija, 2011, 35 mm, čb, 1:1.77, 9′ 36”
režija in scenarij Martin Turk
fotografija Žiga Koritnik
montaža Peter Braatz
glasba Chris Eckman
zvok Miha Jaramaz
kostumografija Emil Cerar
scenografija Urška Loboda
maska Alenka Nahtigal
asistent režije Jurij Gruden
producentka Ida Weiss
igrata Maja Gal Štromar, Barbara Žefran

Klara obišče žensko, ki pa njenega obiska ni vesela. Vseeno jo spusti v stanovanje, vendar se ne zmeni za njeno prisotnost.

Martin Turk leta 2002 s kratkim filmom Izlet diplomira na AGRFT in z njim osvoji pomembne nagrade na festivalih v Montpellieru, Bologni in Wiesbadnu. Njegov kratki film Rezina življenja prejme nagrado za najboljši slovenski kratki film, Vsakdan ni vsak dan (nagrajen v Zagrebu in Teheranu) pa se kot prvi slovenski kratkometražec uvrsti v sekcijo Štirinajst dni režiserjev v Cannesu. Leta 2009 prejme na Festivalu slovenskega filma nagrado za najboljši srednjemetražec Soba 408. Trenutno pripravlja celovečerni prvenec, katerega scenarij je razvijal v Cannesu, na Cinefondation Residence leta 2009.

Toplo za ta letni čas
Slovenija, 2011, 35 mm, barvni, 1:2.35, 10′
režija Blaž Kutin
scenarij Blaž Kutin, Rolanda Rebrek
fotografija Vladan Janković
montaža Jurij Moškon
zvok Julij Zornik
scenografija Niko Novak
maska Talija Ivančič
direktor filma Matija Kozamernik
produkcija Danijel Hočevar (Vertigo / Emotionfilm)
v sodelovanju z E-FILM, Tomahavk, Teleking, 100
s podporo Ministrstvo za kulturo RS
igra Niko Novak

Tibor brezdelno sedi na kavi. Čez čas mu zmanjka cigaret, vendar je bližnja trafika zaprta. Napoti se naprej in ne neha več hoditi.

»S tem filmom sem skušal najti bistvo tega, kar poskušam izraziti. Bolj kot kdaj koli prej sem doživel, da je preprostost najtežje doseči. Črta med vse ali nič je tanka.«
– Blaž Kutin, režiser in koscenarist

Blaž Kutin (rojen leta 1970 v Ljubljani) že v času študija etnologije in kulturne antropologije ter sociologije kulture režira reklame, deluje pa tudi kot novinar in prevajalec. S scenarijem za celovečerni film Gravitacija je bil leta 2002 kot prvi Slovenec izbran na European PitchPoint v Berlinu. Njegov scenarij za celovečerni film Lara je leta 2006 v Cannesu prejel nagrado Media, novi talent evropske unije, in nagrado CineLink sarajevskega filmskega festivala. Istega leta je po lastnem scenariju režiral kratki film Principessa, premierno prikazan v tekmovalnem programu kratkih filmov v Sarajevu. Poleti 2007 je po scenariju, ki ga je napisal z Rolando Rebrek, režiral nizkoproračunski celovečerni prvenec Nikoli nisva šla v Benetke.

Obisk
Slovenija, 2010, 35 mm, barvni, 1:1.85, 8′ 53”
režija in scenarij Miha Mazzini
fotografija Dušan Joksimović
montaža Jurij Moškon
glasba Nino De Gleria
zvok Julij Zornik
scenografija Niko Novak
kostumografija Emina Kaliman
maska Mirjam Kavčič
animacija Sonja Prosenc
produkcija Gustav film
koprodukcija RTV Slovenija
igrajo Tone Partljič, Jernej Šugman, Jette Ostan Vejrup, Branko Završan

Sin obišče očeta v domu za ostarele. Odnos med njima je hladen. Sin hrepeni po očetovi ljubezni, a medtem ko je ta naklonjen svojemu drugemu sinu, je do prvega celo žaljiv. Odločno mu pove, da ga nima rad. Sin pa se odloči povedati očetu strašno novico o smrti njegovega ljubljenega sina.

Miha Mazzini, pisatelj, scenarist in publicist, je končal podiplomski študij scenaristike na Univerzi v britanskem Sheffieldu in je redni član Evropske filmske akademije. Mazzini je avtor dveh kratkih filmov in avtor scenarija za nagrajeni celovečerni film Sladke sanje režiserja Saša Podgorška. Objavil je dvanajst proznih del, ki so prevedena v štiri jezike. Filmsko scenaristiko je predaval na scenaristični šoli Pokaži jezik, zagrebški Akademiji dramske umetnost, scenaristični delavnici Palunko (2004–2005) in na Northwest Film Forumu v Seattlu, ZDA. Film Obisk je bil nagrajen kot najboljši kratkometražec na 14. festivalu slovenskega filma.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Stan in Olio Stan & Ollie

Jon S. Baird

sreda, 24. 04. 2019 / 19:00 / Dvorana

Izjemna John C. Reilly in Steve Coogan nas popeljeta na poslednjo turnejo legendarnih Stana in Olia ter pokažeta, kaj pomeni pravo prijateljstvo.

Putinove priče Svideteli Putina

Vitalij Manskij

sreda, 24. 04. 2019 / 20:00 / Mala dvorana

Manskij, ukrajinski režiser, ki zadnja leta živi v prostovoljnem izgnanstvu v Latviji, je imel ob političnem vzponu Vladimirja Putina kot dokumentarist ruske državne televizije prost dostop do novega vladarja ruskega imperija.

Dvojna življenja Doubles vies

Olivier Assayas

sreda, 24. 04. 2019 / 21:00 / Dvorana

Film francoskega auteurja Olivierja Assayasa (Oblaki nad Sils Mario) je duhovita, pronicljiva in gostobesedna zgodba o seksu, lažeh in literaturi v hitro spreminjajočem se digitalnem svetu.