Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (odpre se čez 08:46).

Naše telo Notre corps

Claire Simon / Francija / 2023 / 166 min / francoščina

Režiserka je med pandemijo snemala dokumentarec na temo bolnega telesa, ki povečini pripada ženski.

Claire Simon je med pandemijo snemala dokumentarec na temo telesa, specifično, bolnega telesa, ki povečini pripada ženski. Telo kot neseksualen, tako rekoč »banalen« objekt bolečine, transformacije, staranja. Zdravniki v pogovorih s pacientkami analizirajo možnosti najsodobnejših posegov, od abortusa pri najstnicah, spolne tranzicije, lepotnih operacij, nosečnosti, raka.

»Čeprav menim, da je to precej jasno, želim še enkrat poudariti, da to ni film o bolnišnicah, temveč o pacientih, natančneje o ženski in njenem telesu. Zdi se mi, da to prevrača običajno stališče, ki je bolj osredotočeno na institucijo. Ob pregledovanju delovnih posnetkov je bilo čudovito opazovati, kako se film nenehno osredinja na pacientke, čeprav je precejšen prostor posvečen zdravstvenemu osebju. […] Imela sem vodilni motiv: snemanje telesa, ženskega telesa. To je bilo vse, kar mi je bilo pomembno. Telo v svoji lepoti, materialnosti in singularnosti – kar pomeni odsotnost standardov, kanonov lepote – ali na primer, ob mladi ženski in njenem posegu odvzema jajčnih celic, poigravanje s hollywoodsko, eno samo solzo, ki ji spolzi po licu, njen izraz pa je nekje med Dominique Sanda in Grace Kelly.« (Claire Simon) 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Telo Telo

Petra Seliškar

ponedeljek, 20. 05. 2024 / 17:30 / Dvorana

Intimni dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha.

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

ponedeljek, 20. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Samsara Samsara

Lois Patiño

torek, 21. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.