Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 10:15).
22. LIFFe v Kinodvoru

Naprej, Alicia Vete más lejos, Alicia

Elisa Miller / Mehika / 2010 / 67 min

Celovečerni prvenec dobitnice zlate palme za kratki film 2007. Intimen, poetičen portret sanjave deklice, ki se odpravi na drug konec sveta, da bi našla sebe in svoj prostor pod soncem.  

režija Elisa Miller, scenarij Elisa Miller, fotografija María José Secco       , glasba Juan Pablo Ramírez, montaža Ares Botanch, igrajo Sofía Espinosa (Alicia), Martín Piroyansky, Sofía Palomino, Sofía Celi, Fran Capra, Juan Palomino

festivali, nagrade Rotterdam 2011

Celovečerni prvenec dobitnice zlate palme za kratki film 2007. Intimen, poetičen portret sanjave deklice, ki se odpravi na drug konec sveta, da bi našla sebe in svoj prostor pod soncem.

Mehičanka Alicia pri devetnajstih letih zapusti dom svojih staršev in se odpravi v Buenos Aires poiskat svoje sanje: želi si postati akrobatka na trapezu. Toda oditi od doma ni lahko in na svoji poti se srečuje z občutki praznine, osamljenosti in odtujenosti. Krhka, opojna, fotogenična iniciacijska odisejada je nastala iz več kot 300 ur posnetega materiala, ki ga je režiserka ujela na HDV in super osmičko. Elisi Miller je na filmskem traku uspelo prepričljivo odtisniti podobe čustvene zmede, dobro znane vsem, ki so zapustili dom, v katerem so preživeli otroštvo, in odšli v svet, da bi ugotovili, kdo so in kje morajo pognati lastne korenine.

Elisa Miller
Rojena leta 1982 v Mehiki. Študirala je angleško literaturo in filmsko režijo. Leta 2007 je za svoj kratki film Ver llover na festivalu v Cannesu prejela zlato palmo. Naprej, Alicia je njen prvi celovečerec.

»Naključje je pri celovečercu igralo glavno vlogo. Film se dogaja v Argentini, ker je tam živela Sofía Espinosa [igralka], in ker je María Secco [direktorica fotografije] bila v Montevideu, sem za popolno filmsko ekipo manjkala samo še jaz. Obenem sem umirala od želje videti ledenike na jugu Argentine, ob patagonski naselbini El Calafate, šlo je skorajda za obsedenost. Film prikazuje Mehičanko v tujini, zatorej ga je bilo treba posneti skozi oči te tujine.«
– Elisa Miller

filmografija
2003 Nosotras que nos queremos tanto (kratki)
2004 Tus manos (kratki)
2005 Siavus (kratki)
2006 Ver llover (Watching It Rain) (kratki)
2008 Roma (kratki)
2010 Vete más lejos, Alicia (Alicia, Go Yonder/Naprej, Alicia)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

četrtek, 30. 05. 2024 / 18:00 / Dvorana

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.

Samsara Samsara

Lois Patiño

četrtek, 30. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 31. 05. 2024 / 15:45 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.