Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).

Najmanjša kinopredstava na svetu The Smallest Show on Earth

Basil Dearden / Velika Britanija / 1957 / 80 min / angleščina

Rahlo ekscentričen, v duhu britanskih komedij iz petdesetih let posnet film ponuja zabaven pogled na čas zapiranja majhnih in pri gledalcih priljubljenih kinodvoran z dušo.

režija Basil Dearden, scenarij William Rose, John Eldridge, fotografija Douglas Slocombe, glasba William Alwyn, montaža Oswald Hafenrichter, igrajo Virginia McKenna (Jean Spenser), Bill Travers (Matt Spenser), Margaret Rutherford (ga./Ms. Fazackalee), Peter Sellers (Percy Quill), Bernard Miles (stari Tom/old Tom), Francis De Wolff (Albert Hardcastle), Leslie Phillips (Robin Carter)

IMDb

Zakonca Jean and Bill se finančno komaj prebijata iz dneva v dan. Nekega dne prejmeta telegram, v katerem izvesta, da je Billu pokojni stric zapustil kinodvorano v mestecu Sloughborough. Bill in Jean se počutita, kot bi zadela na loteriji. Polna zanosa se odločita prevzeti stričev posel, a kaj ko podedovani kino ni nikakršna zlata jama, temveč majhna, razpadajoča podrtija s povsem neuporabnim osebjem, ki je tam zaposleno že od vekomaj. Sprijaznjena s težkimi razmerami se odločita kino čim bolje prodati in se vrniti domov, a to je lažje reči kot storiti …

»Ta ekscentrični film, posnet v slogu studiev Ealing, je zabaven spomin na dni kinodvoran, preden smo se množično začeli odpravljati v komplekse brezdušnih korporacij na obrobju mesta. /…/ Gre za izrazito ansambelsko delo, ki se zelo opira na situacijsko komiko in filmske prijeme, kot so npr. prehiter tek filma ali prekinjanje prizora na polovici, za izvabljanje smeha – zaradi česar ni nič manj zabaven.« (Amber Wilkinson, Eye for Film)

Basil Dearden
Rojen leta 1911 v Essexu, Anglija, umrl marca 1971. Sprva je režiral v gledališču, nato se je posvetil filmu. Prvenec je posnel leta 1943 ter v nadaljevanju ustvarjal v tesni navezi s scenaristom in producentom Michelom Relphom. Njuni filmi so, predvsem zaradi drznih, družbeno angažiranih tem, zaznamovali britansko kinematografijo. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je Dearden uspešno preizkusil tudi v raznovrstnem akcijskem filmu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.