Najmanjša kinopredstava na svetu The Smallest Show on Earth

Basil Dearden / Velika Britanija / 1957 / 80 min / angleščina

Rahlo ekscentričen, v duhu britanskih komedij iz petdesetih let posnet film ponuja zabaven pogled na čas zapiranja majhnih in pri gledalcih priljubljenih kinodvoran z dušo.

režija Basil Dearden, scenarij William Rose, John Eldridge, fotografija Douglas Slocombe, glasba William Alwyn, montaža Oswald Hafenrichter, igrajo Virginia McKenna (Jean Spenser), Bill Travers (Matt Spenser), Margaret Rutherford (ga./Ms. Fazackalee), Peter Sellers (Percy Quill), Bernard Miles (stari Tom/old Tom), Francis De Wolff (Albert Hardcastle), Leslie Phillips (Robin Carter)

IMDb

Zakonca Jean and Bill se finančno komaj prebijata iz dneva v dan. Nekega dne prejmeta telegram, v katerem izvesta, da je Billu pokojni stric zapustil kinodvorano v mestecu Sloughborough. Bill in Jean se počutita, kot bi zadela na loteriji. Polna zanosa se odločita prevzeti stričev posel, a kaj ko podedovani kino ni nikakršna zlata jama, temveč majhna, razpadajoča podrtija s povsem neuporabnim osebjem, ki je tam zaposleno že od vekomaj. Sprijaznjena s težkimi razmerami se odločita kino čim bolje prodati in se vrniti domov, a to je lažje reči kot storiti …

»Ta ekscentrični film, posnet v slogu studiev Ealing, je zabaven spomin na dni kinodvoran, preden smo se množično začeli odpravljati v komplekse brezdušnih korporacij na obrobju mesta. /…/ Gre za izrazito ansambelsko delo, ki se zelo opira na situacijsko komiko in filmske prijeme, kot so npr. prehiter tek filma ali prekinjanje prizora na polovici, za izvabljanje smeha – zaradi česar ni nič manj zabaven.« (Amber Wilkinson, Eye for Film)

Basil Dearden
Rojen leta 1911 v Essexu, Anglija, umrl marca 1971. Sprva je režiral v gledališču, nato se je posvetil filmu. Prvenec je posnel leta 1943 ter v nadaljevanju ustvarjal v tesni navezi s scenaristom in producentom Michelom Relphom. Njuni filmi so, predvsem zaradi drznih, družbeno angažiranih tem, zaznamovali britansko kinematografijo. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja se je Dearden uspešno preizkusil tudi v raznovrstnem akcijskem filmu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno