Danes je blagajna odprta od 17:00 do 20:30 (odpre se čez 11:26).
22. LIFFe v Kinodvoru

Naj živi Riva! Viva Riva!

Djo Munga / 2010 / 98 min

Afrika še nikoli ni bila tako črna, kot jo v tem noiru, mračni kriminalistični drami, v kateri se prepletata andrenalin in družbena kritika, naslika "afriški Tony Scott", cineast, ki lastno avtorsko poetiko gradi na izbrušenem slogu in dinamični akciji.

režija Djo Munga, scenarij Djo Munga, fotografija Antoine Roch, glasba Louis Vyncke & Congopunq, montaža Yves Longlois, igrajo Patsha Bay (Riva), Manie Malone (Nora), Hoji Fortuna (Cézar), Diplome Amekindra (Azor), Alex Herabo (J. M.), Angelique Mbumb (Malou), Nzita Tumba (Mother Edo), Romain Ndomba (G. O.)

festivali, nagrade Toronto 2010, Glasgow 2011, Beaune 2011

Afrika še nikoli ni bila tako črna, kot jo v tem noiru, mračni kriminalistični drami, v kateri se prepletata andrenalin in družbena kritika, naslika “afriški Tony Scott”, cineast, ki lastno avtorsko poetiko gradi na izbrušenem slogu in dinamični akciji.

Kinšasi grozi, da bo popolnoma obstala, saj je pomankanje nafte kronično. Tolpi prekupčevalcev iz sosednje Angole uspe zaseči večjo količino naftnih sodov, toda kaj, ko nafte nočejo spustiti v promet, ampak čakajo na trenutek, ko bo njena cena strmo narasla in jo bodo lahko prodali z velikim dobičkom. Za njihov plen izve tudi Riva, ambiciozni in očarljivi delavec iz Kinšase, ki se s prijateljem odloči za drzen podvig: Angolcem bo ukradel dragoceni tovor. Toda ko jima to uspe in se zmagoslavno vrneta v mesto, se v podzemlju sproži divja bitka za oblast. V njej imata glavno vlogo Cesar, elegantno oblečeni tujec, ki ne pozna usmiljenja, ter Azor, klasični gospodar podzemlja: korpulenten, dekadenten in skrajno brutalen. Riva, ki ga že preganjajo Angolci, se po neumnosti zameri tudi Azorju, saj mu zapelje ženo Noro. Sredi kaotične Kinšase zdaj Rivi že močno gori pod nogami, saj nevarnost preži na vsakem koraku.

Djo Munga
Rodil se je leta 1972 v Kongu. Odraščal in študiral je v Belgiji, na Državni filmski šoli. Kasneje se je vrnil v Kongo in sodeloval pri produkciji oddaj za tuje televizijske postaje. Ustanovil je produkcijsko hišo Suka Productions in pod njenim okriljem posnel nekaj mednarodno odmevnih dokumentarcev. Naj živi Riva! je njegov celovečerni prvenec.

»Pri snemanju filma Naj živi Riva! sem želel najti nov način pripovedovanja o sodobnem življenju v Kinšasi – opisati, kako moje rojstno mesto deluje in kako ne. Zdelo se mi je tudi, da je prišel pravi čas za prikaz nekaterih vidikov življenja v prestolnici, ki jih vsak pozna, vendar se jih še nihče ni javno dotaknil.«
– Djo Munga

filmografija
2005 Horizon en Transition (Horizon in Transition) (dokumentarni)
2010 State of Mind (dokumentarni)
2010 Viva Riva! (Viva Riva!/Naj živi Riva!)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

četrtek, 30. 05. 2024 / 18:00 / Dvorana

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.

Samsara Samsara

Lois Patiño

četrtek, 30. 05. 2024 / 20:30 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 31. 05. 2024 / 15:45 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.