Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (odprto še 26 minut, tel: 01 239 22 17).
V nedeljo, 15. maja, ob 19:00

Naj ostane med nami Neka ostane među nama

Rajko Grlić / Hrvaška, Slovenija, Srbija / 2010 / 87 min / hrvaščina

Dvojna življenja in večplastna razmerja se spletajo v grenko-sladko zgodbo o srditem iskanju ljubezni in sreče, o strasti, ki ne usahne, ter o usodnih posledicah, do katerih pride, ko se – četudi po naključju – znajdete v tuji postelji.

režija Rajko Grlić, scenarij Ante Tomić, Rajko Grlić, fotografija Slobodan Trninić, montaža Andrija Zafranović, glasba Nenad Vukadinović, Srdjan Kurpjel, igrajo Miki Manojlović, Bojan Navojec, Daria Lorenci, Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, Nina Ivanišin, Buga Marija Šimić, produkcija Mainframe Production in NP 7, Zagreb; Yodi film, Beograd; Studio Maj, Ljubljana, distribucija Cinemania Group

festivali, nagrade Karlovi Vari 2010 (kristalni globus za režijo). Pula 2010 (velika zlata arena za najboljši film in zalet arene za režijo, stransko igralko (Ksenija Marinković), kamero, zvok, glasbo in scenografijo). Mednarodni festival GSIFF v New Yorku 2010 (nagrada za najboljši film in glavnega igralca).

IMDb Uradna stran

Dvojna življenja in večplastna razmerja se spletajo v grenko-sladko zgodbo o srditem iskanju ljubezni in sreče, o strasti, ki ne usahne, ter o usodnih posledicah, do katerih pride, ko se – četudi po naključju znajdete v tuji postelji.

»Tako kot praktično vsak tudi sam slišim neštete zgodbe o razmerjih, prešuštvih in neverjetnih dvojnih življenjih. Moram priznati, da spoštujem neznanski vložek energije in domišljije, ki ga nekateri ljudje namenijo dvojnemu življenju, kar pogosto postane uporniški in ustvarjalni višek njihovega življenja. Vse to je privedlo do mojega osebnega razloga za nastanek tega filma. Sem v starostnem obdobju, ko se je dobro vrniti tja, kjer sem pričel pripovedovati filmske zgodbe: na zagrebške ulice, v postelje in stanovanja.«
– Rajko Grlić, režiser in koscenarist

»… če si ločen, nimaš koga varati. Če nimaš koga varati, potem nisi konkurenčen. Če nisi konkurenčen, te trg pogoltne. Toda varanje ni le edino »delo«, ki ga še opravljajo strastno, ampak jih by default prelevi tudi v odlične režiserje, kreatorje tajnih, paralelnih, subverzivnih svetov, Utopij, kakršne so nekoč ustvarjali disidenti in revolucionarji. Veličina Grlićevega filma, ki se odvrti med bolnišnico in pokopališčem, med otroki, ki ne vedo, katero prešuštvo jih je spočelo, in kostmi, ki so se nekoč varale, je v tem, da prešuštvu vrne revolucionarni potencial, pa četudi je res, da varanje tu ni več to, kar ruši status quo, ampak to, kar ga ohranja, toda hej – to naj ostane med nami.«
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Ko sem prebrala scenarij za ta film, sem bila izredno zadovoljna: po dolgem času je bila pred mano urbana zgodba z izdelanimi liki in dovolj jasnim zapletom, kar pritegne gledalca, da film spremlja pozorno. V času, ko sem zaradi sodelovanja z Jadran filmom veliko dni prebila v Zagrebu, sem imela ljudi, ki jih je Rajko opisal v tej zgodbi, pred svojimi očmi. Kasneje sem pri njem preverila, ali so pravi, in odgovoril je pritrdilno, s to pripombo, da iz filma tega ne bo moč razbrati. Ta povezava z živimi ljudmi je zagotovo pomagala, da je posnel film, kjer so liki življenjski, četudi je zgodba po mnenju nekaterih preveč malomeščanska. Take zgodbe se v življenju dogajajo, le da ostanejo na ravni »trača« in da vpleteni prikrivajo svoje resnične obraze. Dodatno življenjsko noto daje filmu izjemno pogumna izbira igralcev, ki so vsak zase ustvarili polnokrvne like. To pa je v »naših« filmih redkost in tudi tisto, kar je najbolj razburilo javnost na Hrvaškem, saj si nihče ne želi priznati, da smo taki in da tako živimo. Žal mi je le, da je prava kvaliteta filma v resnici dostopna le ljudem z življenjskimi izkušnjami in da je mladim, ki so danes glavni del kinematografske publike, odtujena. Zdi se jim, da so stvari vse preveč zapletene in na koncu si zapomnijo le to, da so se igralke slekle, da so seksali vsi povprek, pravzaprav pa ne vedo, kaj je prava vsebina filma. Šele ko je film prestopil meje naše bivše skupne domovine, so ga ljudje sprejeli kot odlično režirano delo z resno oblikovano zgodbo, ki jo gre pripisati tudi koscenaristu Anteju Tomiću.«
– Dunja Klemenc, producentka

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

ponedeljek, 20. 03. 2023 / 20:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.