Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 07:57, tel: 01 239 22 17).

Načelnik Major

Jurij Bikov / Rusija / 2013 / 99 min

Kriminalna drama z močnim družbenim komentarjem se sprašuje, kako oblast manipulira s človekovimi pravicami in kam lahko občutek nedotakljivosti pripelje tiste, ki so se zaobljubili varovanju ljudi.

režija Jurij Bikov, scenarij Jurij Bikov, fotografija Kiril Klepalov, glasba Jurij Bikov, montaža Jurij Bikov, igrajo Denis Švedov (Sergej/Sergey Sobolev), Irina Nizina (Irina Goutorova), Ilja Isajev (Merkulov), Jurij Bikov (Krošunov/Kroshunov)

IMDb

Kriminalna drama z močnim družbenim komentarjem se sprašuje, kako oblast manipulira s človekovimi pravicami in kam lahko občutek nedotakljivosti pripelje tiste, ki so se zaobljubili varovanju ljudi.

Sergej Sobolev, policijski načelnik, je na poti v porodnišnico. Srečen in vznemirjen ob spoznanju, da bo njegova žena v naslednjih nekaj urah rodila, vozi prehitro, in ko na prehodu za pešce zagleda dečka, je že prepozno. Deček mrtev obleži na cesti, načelnik pa ima samo dve možnosti: ali gre v zapor ali pa poskuša prikriti svoj zločin. Sergej se odloči za drugo možnost in pokliče na pomoč svoje prijatelje s policije. Toda primer se izkaže zapleten in Sergej kmalu spozna, da je njegova izbira povzročila še novo hudo gorje. Naposled si premisli in želi popraviti svojo napako, a časa ni mogoče zavrteti nazaj in zdaj država ni več njegova zaveznica, ampak nasprotnica.

»Težava sistema organov kazenskega pregona ni izprijenost ali zlohotnost ali določeni ljudje, ki pod uniformo nosijo kožo cinizma in prevelikega popuščanja. /…/ Kjer koli se pojavi nepotizem, sistem klik – samo skupnostnih interesov fevdalne in celo primarne strukture, – v tem sistemu koordinat ni prostora za civilizirane državne ustanove. Vsak se postavi za svojo družino, prijatelje, samega sebe, ne za resnico in pravico.« (Jurij Bikov)

Jurij Bikov  
Rojen leta 1981 v Novomihurinsku, Rusija. Leta 2005 je na Inštitutu za filmsko fotografijo Gerasimova diplomiral iz igre. Leto pozneje je začel pisati scenarije in režirati kratke filme. Načelnik je njegov drugi celovečerec in se je letos uvrstil v program Tedna kritikov canskega festivala.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program III (2023) Slonov tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 13:30 / Dvorana

Program sedmih kratkih filmov o ustvarjalnosti, prijateljstvu, soočanju z različnimi človeškimi vzgibi, čustvi in izgubo ter o tem, kako je biti mlado dekle v Iranu.

Animateka / Družinski Slon

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

sobota, 02. 12. 2023 / 15:00 / Dvorana

Festivalska predpremiera animirane uspešnice, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Svetovni jagodni izbor IV (2023) Svetovni jagodni izbor IV (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.