Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 02:52, tel: 01 239 22 17).

Na spolnem bazarju Im Bazar der Geschlechter

Sudabeh Mortezai / Avstrija, Iran / 2010 / 84 min

V Iranu obstaja institucija 'začasne zakonske zveze', ki lahko traja od pol ure do 99 let. 'Zveze iz poželenja' nekateri izrabljajo za legalizirano prostitucijo ali moralno sprejemljivo prešuštvo, drugi se k začasni zakonski zvezi zatekajo, ker bi radi preizkusili, ali so pripravljeni za 'pravo' poroko.

V Iranu obstaja institucija ‘začasne zakonske zveze’, ki lahko traja od pol ure do 99 let. Lokalni zakoni, pa tudi islamsko pravo, dovoljujejo tovrstne začasne zveze ali ‘zveze iz poželenja’, ki jih nekateri izrabljajo za legalizirano prostitucijo ali moralno sprejemljivo prešuštvo, v nasprotnem kaznovano s kamenjanjem. Drugi – predvsem mlajši – se k začasni zakonski zvezi zatekajo, ker bi se radi preizkusili in videli, ali so pripravljeni za ‘pravo’ poroko. Režiserka v ospredje postavi samskega tridesetletnika, ločeno žensko z otrokom in mladega verskega vodjo; vsi trije podajo svoje videnje tega nenavadnega zakona, ki znotraj rigidnih normativov in verskih dogem iranske družbe omogoča razmeroma svobodno spolno politiko.

A lonesome middle-aged bachelor, a divorced single mother, and a jovial young mullah are the protagonists of this intimate account of gender relations in Iran. Their stories revolve around the institution of temporary marriage, also called lust-marriage, a Shia practice that allows a man and a woman to legally marry for a fixed period of time ranging from one hour to 99 years. Religiously sanctified prostitution or a loophole for couples to have a relationship within the rigid Islamic laws?

Sudabeh Mortezai – filmografija:
Children of the Prophet (2006); Na spolnem bazarju / Im Bazar der Geschlechter (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zmagovalni filmi Animateke 2023 Zmagovalni filmi Animateke 2023

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji

nedelja, 03. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.