Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 02:32, tel: 01 239 22 17).

Mrtva ladja Mrtva ladja

Rajko Ranfl / Slovenija / 1971 / 84 min / slovenščina

Film za dva, ki pa ne skriva – ljubezen je tveganje.

režija Rajko Ranfl, scenarij Rajko Ranfl, fotografija Jure Pervanje, montaža Pika Lukežič, igrajo Milena Zupančič, Radko Polič, Franc Uršič, Polde Bibič

IMDb Baza slovenskih filmov

Fotografije

Da je ljubezen tveganje, je briljantno potrdila Mrtva ladja, bergmanska transfiguracija orgije iz Antonionijeve Kote Zabriskie, ki jo je leta 1971 posnel Rajko Ranfl. Spolna kalvarija mladega para, Marijane (Milena Zupančič) in Danijela (Radko Polič), se konča z ubojem Marijane, pred tem pa se agonična, vse bolj nestabilna ljubimca – tako kot Sébastien in Claire v Rivettovem andromahovskem eposu Nora ljubezen ali pa kot »nema« igralka in njena negovalka v Bergmanovi Personi – mentalno raztrgata, izčrpata in požreta, tako rekoč klinično, kot da bi hotela zlesti drug v drugega in se zliti, stopiti, potrošiti. S čolnom zbežita na odprto morje in tam najdeta ladjo, na kateri ni žive duše. Tam se potem žreta naprej. Do katastrofe. Tisto prej je bila le ljubezen. Romance ne ogroža tretja oseba, temveč spomin ljubimcev na lastne emocije. Mrtva ladja je film za dva, toda z apokaliptično vizijo potrošniške družbe: ko prideta na mrtvo ladjo, se jima začnejo prikazovati predmeti, ne pa tudi ljudje. Ljudi ni več. Kamera je vedela, zakaj ju je obsodila drugega na drugega.

»Um me zapušča, um me zapušča,« bi dahnil HAL iz Kubrickovega sci-fi eposa 2001 – Odiseja v vesolju. Marijana in Danijel, ki izgledata tako, kot da sta sama v vesolju (off-glas Poldeta Bibiča je njun HAL), ne moreta drug z drugim, drug brez drugega pa tudi ne, zato se ne bosta postarala skupaj, kakor se tudi skupaj ne postarata napeti, agresivni Jean Yanne in mazohistična Macha Méril v Pialatovem filmu Ne bova se skupaj postarala, posnetem leto kasneje. Lahko bi bil naslovljen Mrtva ladja.

torek, 03. 05. 2022

Slovenski filmi, za katere niste še nikoli slišali

V ponedeljek, 2. maja se je v Kinodvoru zvrstilo pet slovenskih filmov, za katere niste še nikoli slišali! Filmski maraton po izboru publicista in kritika Marcela Štefančiča, jr. je potekal od 14. ure do polnoči, prikazali pa smo filme Zarota, Lažnivka, Ljubezen na odoru, Mrtva ladja in Nočni izlet.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Vrvež v moji glavi 2 Inside Out 2

Kelsey Mann

nedelja, 23. 06. 2024 / 16:50 / Dvorana

Naredimo prostor za nova čustva. Nadaljevanje animirane uspešnice Vrvež v moji glavi.

Razprodano

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 23. 06. 2024 / 18:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Dvakrat Almodóvar Dvakrat Almodóvar

Pedro Almodóvar

nedelja, 23. 06. 2024 / 19:00 / Dvorana

Človeški glas, 2020; Čuden način življenja, 2023