Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (za danes zaprto).

Mostar United Mostar United

Claudia Tosi / Slovenija, Italija / 2008 / 75 min

Vojna v Bosni se je končala pred več kot desetletjem, narodnostna trenja pa so še vedno živa, npr. v Mostarju, mestu ob Neretvi, ki je ideološko še vedno razdeljeno na dva dela, hrvaški in bošnjaški. Ločuje ju sloviti, leta 1993 porušeni in pozneje ponovno sezidani most. V tem mestu skuša Mensud Duraković, trener kadetskega nogometnega moštva Velež, mladini vlivati optimizem in občutek solidarnosti. Mladeniči, vsi veliko premladi, da bi občutili vojne grozote, narodnostna trenja občutijo tako v srednji šoli, kjer so razdeljeni na hrvaške in bošnjaške razrede ter se ločeni učijo hrvaško in bošnjaško zgodovino, kot na nogometnih igriščih, še posebej ob lokalnih derbijih med “bošnjaškim” Veležem in “hrvaškim” Zrinjskim.

»Želela sem posneti film o Mostarju, mestu, ki ga sama nisem poznala in ki se ga je moja najboljša prijateljica pred naraščajočim nacionalizmom in vojno spominjala kot veselega večkulturnega okolja. Potem je bilo mesto razdeljeno na dva dela, postalo je zastrupljeno. Skušala sem najti sledi starega mesta, če je kaj ostalo od časov, ko je bil Mostar mesto vseh prebivalcev.«
(Claudia Tosi)

Claudia Tosi – filmografija
Private Fragments of Bosnia (2004); Mostar United (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zadnjič

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 23. 05. 2024 / 19:45 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 24. 05. 2024 / 17:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.