Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (odpre se čez 11:40).

Mongsil Mongsil

Lee Jisang / Južna Koreja / 2009 / 95 min / korejščina

režija, scenarij in fotografija Lee Jisang, glasba Sim Hyunjung, montaža Kang Mija, igrajo Hwang Solwhy, Seo Kyeonghwa, Park Minjung, Kim Joongki, producent Kim Ilkwon, produkcija Jisang Film

IMDb

Drama o deklici Mongsil, oropani otroštva in topline doma, se odvija sredi revnega korejskega podeželja v obdobju po koncu druge svetovne vojne. Gospodarske razmere podeželane postavljajo v brezizhoden svet boja za golo preživetje, kjer so bolezni in vojna življenjske stalnice.
Mongsil in njena mati zapustita nasilnega očeta, h kateremu se deklica vrne, ko se ji nova družina odpove. Mačehina smrt in očetov odhod v vojsko jo soočita z realnostjo življenja na cesti, kjer si z mlajšo sestro Nannam prizadeva preživeti z ostanki hrane premožnejših družin. Lee Jisangova digitalna kamera kontemplativno opazuje dekličino rast v boljše življenje, pri čemer osebno in družinsko tragiko lucidno zoperstavlja svetli in statični pokrajini. Film, posnet po literarni predlogi popularnega korejskega avtorja otroške književnosti Kwon Jeong-Saenga, ne obsoja ravnanj neposrednih krivcev za dekličino trpljenje, temveč jih kot nemočne in pasivne žrtve prej postavlja ob bok Mongsil.

Vizualno ga zaznamujejo mehki prehodi in dolgi kadri, mestoma pa tudi načrtno preosvetljeni posnetki. V zaključni sekvenci, ko Mongsiline pohabljene nožice stopajo čez žarečo belino HD videa, avtorjev slogovni prijem pridobi pomen tudi na vsebinski ravni, simbolizirajoč potrpežljivost in vztrajnost, s katero se glavna junakinja upira revščini in bedi, pri čemer – za razliko od svojih staršev in skrbnikov – ne zavrže čuta za sočloveka.

Lee Jisang se rodi leta 1956. Njegov drugi kratkometražec De-Pure Land (1996) je prikazan na prvi ediciji mednarodnega filmskega festivala v Pusanu. Celovečerni prvenec Dul hana sex (2002) dodobra razburka domačo javnost spričo eksplicitnega prikazovanja spolnega akta na filmskem platnu in je kasneje vključen v omnibus štirih erotičnih zgodb Sajaseongeo (2002). Mongsil (2009) je njegov drugi celovečerec. Dela tudi kot producent.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 16:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.

Dvakrat Imamura / Kinodvor 100!

Globoka hrepenenja bogov Kamigami no fukaki yokubo

Shohei Imamura

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:00 / Dvorana

Nedotaknjeni tropski otok še vedno obvladujejo starodavni plemenski običaji in poganski rituali čaščenja. Nekega dne tja prispe Kariya, inženir iz Tokia, da bi izvrtal vodnjak za tovarno sladkorja. Med delom spozna Futorijeve, ekscentrično družino, ki se je večina domačinov izogiba. Zapeljuje ga mlajša hči Uma, lokalna šamanka, ki je v incestnem razmerju z bratom Nekichijem. Slednji priklenjen na skalo koplje sveto jamo, da bi pomiril bogove …

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

ponedeljek, 29. 05. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.