Danes je blagajna odprta od 17:00 do 21:30 (odprto še 01:11, tel: 01 239 22 17).

Moja digitalna zgodba Moja digitalna zgodba

Slovenija

Nurko, Admir Baltić, Prvovrstni.Drugi, Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Vesna Vravnik, Sram norosti (E=mc²), Vida Kaučič, Sam(o), Goran Popović, Država, Tanja Plešivčnik, Anja Prebil, Realna fikcija – Mehka in slastna, Ana Haberman, Tanja Skale, Na lastno odgovornost, Marko Gorjup, Rok Pibernik

IMDb Uradna stran

 Šola dokumentarnega filma MOJA DIGITALNA ZGODBA v produkciji Zavoda za umetniško produkcijo in raziskovanje KITCH iz Ljubljane je izbranim udeležencem in udeleženkam – pripadnikom in pripadnicam ranljivih družbenih skupin iz vrst priseljencev in manjšinskih etničnih skupin, živečih v Sloveniji, ter drugih marginaliziranih skupin in subkultur (LGBTQ, brezdomci, družbeno deprivilegirani…), ki jim je bila v prvi vrsti namenjena – omogočila ustvariti kratke dokumentarne filme s socialnim nabojem.

Projekt delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada – Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete »Enakost možnosti in spodbujanje socialne vključenosti«, prednostne usmeritve »Dvig zaposljivosti ranljivih družbenih skupin na področju kulture in podpora njihovi socialni vključenosti«.

Predpogoj produkcije filmov je bila udeležba v enoletnem (2008/2009) izobraževanju in usposabljanju za delo z vsemi nujnimi elementi filmske ustvarjalnosti, od ideje do javne predstavitve. Usposabljanje na področju filmske scenaristike, kamere in montaže je potekalo pod mentorstvom treh uveljavljenih filmskih ustvarjalcev Zemire Alajbegović Pečovnik, Mihe Hočevarja in Jurija Medena. Šola je ponudila tudi gostujoča predavanja producenta Jožka Rutarja (o procesu produkcije) ter enodnevni seminar cineasta Karpa Godine (o celovitem pristopu k ustvarjanju filma).

Udeleženci in udeleženke so ustvarili lastne scenarije za filme in jih sami posneli pod vodstvom kamermana Jureta Černeca. Filme so prav tako sami montirali z asistenco montažerja Miloša Kaluska. Rezultati v številkah pokažejo, da se je šole udeležilo 25 tečajnic in tečajnikov, da je nastalo 10 scenarijev, po katerih je bilo posneto 9 filmov, v postprodukcijo pa jih je prispelo 7. Slednji so tudi posneti na DVD.

V prepletu izobraževalnega in produkcijskega pristopa je projekt izboljšal usposobljenost ciljne skupine na filmskem področju in odprl vrata njeni samorealizaciji na širšem družbenem področju, vse skozi zgovorne kratke dokumentarce, ki naj služijo kot komunikacijski most med “javnostjo” in “manjšinskimi in marginaliziranimi skupinami”.

MOJA DIGITALNA ZGODBA – 7 kratkih dokumentarcev (DVD):

 1. NURKO (12’11”) – Admir Baltić

  Skozi pripoved gradbenega delavca iz Bosne, ki je od leta 1959 gradil Ljubljano, izvemo marsikaj o ekonomski emigraciji iz balkanskih držav v Slovenijo, o multikulturnosti in prihodnosti slovenske večetnične družbe.

 2. PRVOVRSTNI.DRUGI (6’28”) – Petra Hrovatin, Mojca Koželj, Vesna Vravnik

  Film spremlja ulično gverilsko akcijo “Vstaja lezbosov” in skozi vprašanja mimoidočim preverja mnenja o položaju istospolno usmerjenih v Sloveniji. Izvemo tudi mnenje Lojzeta Peterleta …

 3. SRAM NOROSTI (E=mc²) (10’30”) – Vida Kaučič

  Brez težkih besed in patetike film obračuna s stereotipi in stigmatizacijo, povezano z disleksijo, motnjo, ki je v bila v preteklosti poistovetena z norostjo ali umsko prizadetostjo, ter pokaže, kako se tudi znane osebnosti in uspešni ljudje z njo učinkovito soočajo.

 4. SAM(O) (13’9”) – Goran Popović

  Izpoved moškega, ki je po ločitvi ostal brez možnosti obiskovanja otroka, odpira vprašanje samoumevnosti dodelitve otrok v skrb materam.

 5. DRŽAVA (10’10”) – Tanja Plešivčnik, Anja Prebil

  Na duhovit in igriv, a tudi resen način, skozi izjave strokovnjakov in mimoidočih, film odpira vprašanje, kaj je pravzaprav država, kaj nam sploh lahko ponudi in predvsem kako jo lahko mislimo.

 6. REALNA FIKCIJA Mehka in slastna (4’18”) – Ana Haberman, Tanja Skale

  Filmsko-internetno-zvočni kolaž ponudi nekoliko ironičen premislek o virtualni resničnosti, ki nas skozi sodobne tehnologije v današnjem času okupira vsaj toliko, da pogosto pozabimo na »pravo« realnost.

 7. NA LASTNO ODGOVORNOST (9’35”) – Marko Gorjup, Rok Pibernik

  Premislek, poln koristnih podatkov, o porabi vode ter o tem, kako nebrzdana potrošniška praksa vpliva na naše vsakodnevno življenje in prihodnost našega planeta. Kreativna mešanica dokumentarističnega in igranega pristopa.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kinodvorišče / Prestavljeno v Dvorano

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

torek, 05. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Vse povsod naenkrat je odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

Snežni leopard La panthère des neiges

Marie Amiguet, Vincent Munier

sreda, 06. 07. 2022 / 13:00 / Dvorana

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.

Vesolje med nami Vesolje med nami

Rahela Jagrič Pirc

sreda, 06. 07. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zapuščen observatorij združi slepega astronoma Hermana in najstnika Tobija.