Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odprto še 02:17, tel: 01 239 22 17).

Moč soula Soul Power

Jeffrey Levy-Hinte / ZDA / 2008 / 93 min / angleščina, francoščina

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Leta 1974 se v Kinšasi ni zgodil le Rumble in the Jungle, sloviti boksarski dvoboj med Georgeom Foremanom in Mohamedom Alijem, temveč tudi tridnevni glasbeni festival, ki je med 21. in 23. septembrom potekal kljub nepredvidenemu šesttedenskemu zamiku dvoboja. Na državnem stadionu so se pod pokroviteljstvom predsednika Mobutuja predstavili tako ameriški glasbeniki kot smetana afriške postkolonialne etno glasbe z Miriam Makeba in Celio Cruz na čelu. V resnici je šlo za več kot zgolj spremljevalni program športnemu dogodku, za deklaracijo gibanja Black Power. Ameriški glasbeniki James Brown, BB King, Bill Withers, Sisters Sledge in drugi so dogodek videli kot vrnitev h koreninam svojim prednikom, kot simbolni dogodek, ki je po tristo in več letih združil tiste, ki so jih kolonizatorji nasilno odpeljali v novi svet, in tiste, ki so svoj glasbeni čut razvijali na črni celini.

»Želel sem posneti film, ki bi gledalcem polno predstavil vse vidike glasbenega festivala: pričakovanje, frustracije, veselje, razočaranje in predvsem čisto zadovoljstvo z glasbenimi nastopi. Hotel sem, da posneto gradivo – ter upodobljeni ljudje in dogodki – govorijo sami zase.« (Jeffrey Levy-Hinte)

Jeffrey Levy-Hinte – filmografija
Moč soula (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Razprodano

LGBT_SLO_1984 LGBT_SLO_1984

Boris Petkovič

sreda, 08. 02. 2023 / 18:30 / Mala dvorana

Dokumentarni pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.

TÁR TÁR

Todd Field

sreda, 08. 02. 2023 / 19:30 / Dvorana

Todd Field (V pasti, Mali otroci) raziskuje teme moči in slave ter zastavlja večno vprašanje, ali lahko umetnost ločimo od umetnika. Cate Blanchett je za vlogo genialne in brezobzirne dirigentke na vrhuncu kariere zasluženo prejela zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah. Šest nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo glavno igralko, film in režijo!

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 08. 02. 2023 / 20:30 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.