Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).
Animateka 2011

Metropia Metropia

Tarik Saleh / Švedska, Norveška, Danska, Finska / 2009 / 86 min / angleščina

režija: Tarik Saleh, scenarij: Stig Larsson, Fredrik Edin, Tarik Saleh, animacija: Christian Ryltenius, Isak Gjertsen, kamera: Sesse Lind, montaža: Johan Söderberg, glasba: Krister Linder, zvok: Jakob Garfield, Torben Greve, glasovi: Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier, Stellan Skarsgård, Alexander Skarsgård, Sofia Helin, produkcija: Atmo, Zentropa, Tordenfilm, Film’I’Vast, SVT, Sandrew Metronome

Metropia se dogaja v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti. Na Zemlji bo kmalu zmanjkalo nafte in podzemni železniški sistemi so pod evropskimi tlemi povezani v ogromno omrežje. Kadarkoli Roger iz Stockholma vstopi v sistem, v glavi zasliši tuj glas. Obrne se na skrivnostno Nino, da bi mu pomagala ubežati iz mučne podzemne mreže, a dlje ko gresta, globlje je vpleten v temačno zaroto.

Tarik Saleh je v sodelovanju z Erikom Gandinijem zrežiral več nagrajenih dokumentarcev, med katerimi sta tudi GITMO – nova pravila vojne (2005) in Sacrificio – Kdo je izdal Cheja Guevaro? (2001). Soustanovil je produkcijsko hišo Atmo in ustanovil Atmo Animation, kjer so ustvarili in producirali več kot 30 kratkih animiranih filmov. Saleh je svojo umetniško nadarjenost sicer najprej izrazil kot grafitar v mednarodno prepoznani ekipi All In One. Njegove zidne podobe še vedno lahko najdemo v predmestjih zahodno od Stockholma. Za tem je napisal in produciral dve televizijski dramski seriji, ustanovil legendarno švedsko revijo Atlas in kot likovni urednik soustvarjal egiptovsko dokumentarno revijo Alive.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

torek, 21. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.