Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 46 minut, tel: 01 239 22 17).

Menih in puška The Monk and the Gun

Pawo Choyning Dorji / Butan, Tajvan, ZDA, Francija / 2023 / 107 min / butanščina, angleščina

Topline in humorja polna drama o družbenopolitični preobrazbi Butana slika soočenje tamkajšnjega preprostega sveta z zahodnjaškim pojmovanjem demokracije in tehnološko modernizacijo.

igrajo Tandin Wangchuk (Tashi), Deki Lhamo (Tshomo), Pema Zangmo Sherpa (Tshering Yangden), Tandin Sonam (Benji), Harry Einhorn (Ronald Colman), Tandin Phubz (Phurba), Choeying Jatsho (Choephel)

festivali, nagrade Toronto 2023, Rim 2023

Butan se leta 2006 sooča z nujno modernizacijo – z odstopom kralja se napoveduje neizogiben prehod v demokratično ureditev. Da bi ljudi, ki ne poznajo niti svojega rojstnega datuma, spoznali s sistemom demokratičnih volitev, oblasti organizirajo poskusne volitve, ki pa ljudi ne prepričajo. Še posebej ne na podeželju, kjer je vera bolj priljubljena kot politika. V vasi Ura starejši lama, tibetanski starešina, naroči menihu, naj nabavi puške, saj za dan volitev načrtuje posebno slovesnost. Hkrati ameriški zbiralec orožja odkrije starinsko puško neprecenljive vrednosti, ki jo želi kupiti od ljudi, ki jim denar pomeni bore malo.

“Dejal bi, da gre bolj za komično zgodbo. Butan je bil zadnja država na svetu, ki je dovolila televizijo; zadnja, ki je dovolila internet. Film v resnici govori o družbenih spremembah in posledicah teh tako pozno vpeljanih tehnologij.” (Pawo Choyning Dorji)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nadomestna projekcija

Ingeborg Bachmann: potovanje v puščavo Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste

Margarethe von Trotta

sreda, 24. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Film o burnem razmerju med Ingeborg Bachmann, eno največjih nemško pišočih pesnic 20. stoletja, in slavnim dramatikom Maxom Frischem; zgodba o ženski in njeni neustavljivi želji po svobodi – tako v karieri kot v ljubezni.

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet

sreda, 24. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.