Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Menih in puška The Monk and the Gun

Pawo Choyning Dorji / Butan, Tajvan, ZDA, Francija / 2023 / 107 min / butanščina, angleščina

Topline in humorja polna drama o družbenopolitični preobrazbi Butana slika soočenje tamkajšnjega preprostega sveta z zahodnjaškim pojmovanjem demokracije in tehnološko modernizacijo.

igrajo Tandin Wangchuk (Tashi), Deki Lhamo (Tshomo), Pema Zangmo Sherpa (Tshering Yangden), Tandin Sonam (Benji), Harry Einhorn (Ronald Colman), Tandin Phubz (Phurba), Choeying Jatsho (Choephel)

festivali, nagrade Toronto 2023, Rim 2023

Butan se leta 2006 sooča z nujno modernizacijo – z odstopom kralja se napoveduje neizogiben prehod v demokratično ureditev. Da bi ljudi, ki ne poznajo niti svojega rojstnega datuma, spoznali s sistemom demokratičnih volitev, oblasti organizirajo poskusne volitve, ki pa ljudi ne prepričajo. Še posebej ne na podeželju, kjer je vera bolj priljubljena kot politika. V vasi Ura starejši lama, tibetanski starešina, naroči menihu, naj nabavi puške, saj za dan volitev načrtuje posebno slovesnost. Hkrati ameriški zbiralec orožja odkrije starinsko puško neprecenljive vrednosti, ki jo želi kupiti od ljudi, ki jim denar pomeni bore malo.

“Dejal bi, da gre bolj za komično zgodbo. Butan je bil zadnja država na svetu, ki je dovolila televizijo; zadnja, ki je dovolila internet. Film v resnici govori o družbenih spremembah in posledicah teh tako pozno vpeljanih tehnologij.” (Pawo Choyning Dorji)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

nedelja, 10. 12. 2023 / 13:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«