Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odpre se čez 04:11).
Premiera Zavarovalnice Triglav 19. septembra 2015 v Kinobalonu.

Medved Bamsi in mesto tatov Bamse och tjuvstaden

Christian Ryltenius / Švedska / 2014 / 66 min / sinhronizirano / 4+

Najmočnejši medved na svetu nam pokaže, da je prijaznost lahko nalezljiva.  Darilo: prvih 600 mladih obiskovalcev prejme čarobni Gromski med!

režija Christian Ryltenius, avtor lika Rune Andréasson, scenarij Johan Kindblom, Tomas Tivemark , montaža Frida Franker, Per Legelius , producent Jon Nohrstedt, distribucija FIVIA - Vojnik

festivali, nagrade BUFF mednarodni filmski festival 2014. Mednarodni filmski festival v Busanu (Južna Koreja) 2014. Filmski festival v Göteborgu 2015.

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Najmočnejši medved na svetu nam pokaže, da je prijaznost lahko nalezljiva. Darilo: prvih 600 mladih obiskovalcev prejme čarobni Gromski med!

zgodba
Bamsi je najmočnejši medved na svetu – vendar le, ko zaužije babičin čarobni Gromski med. To svojo moč vedno uporabi za pomoč drugim, in ker je do vseh tudi prijazen, sčasoma vsi hudobneži v mestu postanejo poštenjaki in njegovi prijatelji. A to ne velja za lisjaka Bernarda, ki hoče Bamsiju onemogočiti uporabo nadnaravne moči in speljati stare prijatelje nazaj na kriva pota. Z zvijačo jih prepriča, da spet postanejo hudobni in mu pomagajo ugrabiti Bamsijevo babico. Brez babičinega medu Bamsi ne bo več najmočnejši medved in lisjak Bernard si bo lahko nadel krono Mesta tatov! Vendar se Bamsi ne preda tako zlahka. Skupaj s prijateljema, zajcem Skokcem in želvakom Glavco, se poda skozi čarobni gozd v Mesto tatov, da bi babico rešil iz rok nepridipravov.

liki
Medved Bamsi postane najmočnejši medved na svetu, ko zaužije Gromski med, ki ga zanj pripravlja njegova babica. Za vse ostale je med škodljiv – kdorkoli ga poizkusi, ga tri dni zvija v trebuhu. Bamsi je zelo prijazen, vedno pomaga tistim, ki se znajdejo v težavah, in prav zaradi njegove prijaznosti se vsi nepridipravi spreobrnejo v poštene prebivalce malega mesta.

Zajec Skokec je skupaj z želvakom Glavco Bamsijev najboljši prijatelj. Zelo je hiter in zelo visoko skoči, vendar je tudi zelo strahopeten. Kljub temu prijateljem vedno priskoči na pomoč.

Glavca je zelo pameten želvak, ki je izumil že ogromno stvari, tudi vesoljsko plovilo in časovni stroj. Tokrat izumi prav poseben teleskop, ki bo Bamsiju prišel še kako prav pri reševanju babice.

Lisjak Bernard se ne more sprijazniti s tem, da je ostal edini hudobnež v mestu. Zelo je prebrisan in z zvijačo mu uspe pretentati vse nekdanje zlikovce, da spet postanejo hudobni in mu pomagajo ugrabiti Bamsijevo babico.

iz prve roke
»Delati z likom medveda Bamsija je verjetno ena od izkušenj, ki mi je prinesla največ zadovoljstva. Mislim, da nam je zelo dobro uspelo prenesti originalni slog iz stripov v moderen celovečerni film. Na voljo smo imeli močno ekipo umetnikov, ki imajo veliko izkušenj z risanjem stripov, ampak so se morali šele naučiti animirati. Ti risarji so skupaj z izkušenimi animatorji in nadarjenimi igralci, ki so posodili glas likom, na res čaroben način uspeli ohraniti bogati in barviti Bamsijev svet.«
– Christian Ryltenius, režiser

o avtorjih
Christian Ryltenius (1964) je švedski animator in režiser. Klasično animacijo je študiral v Kanadi, kariero pa je začel v švedskem studiu konec 80. let s filmom Resan till Melonia. Sodeloval je pri več produkcijah, npr. ABC, Alfons Åberg in Hundhotellet, nato pa so ga najeli pri Warner Brothers kot animatorja v filmih Space Jam in Čarobni meč: Vrnitev v Camelot (Quest for Camelot). Po izkušnjah v Ameriki in Aziji je leta 2004 pomagal soustanoviti švedsko neodvisno animacijsko produkcijsko hišo Sluggerfilm. Pri filmu Metropia iz leta 2008 je bil direktor animacije, kot režiser pa se je podpisal pod animirano TV-serijo Bjorn Bear iz leta 2004 in lanski animirani celovečerec Medved Bamsi in mesto tatov (Bamse och tjuvstaden).

Rune Andréasson (1925–1999) je avtor medveda Bamsija. Švedski risar in stripar je v svoji dolgi karieri ustvaril kar nekaj risanih junakov, ki so bili lepo sprejeti pri mladem občinstvu. Najuspešnejši med njimi je gotovo medved Bamsi, najmočnejši medved na svetu, vendar le, ko pojé babičin čudežni med. Andréasson je medveda Bamsija prvič predstavil leta 1966 in že istega leta za švedsko televizijo o njem posnel šest animiranih črno-belih kratkih filmov, ki so doživeli velik uspeh. Kasneje, leta 1972, je sledilo sedem nadaljevanj, tokrat v barvah, leto zatem pa je v Skandinaviji začel izhajati še strip z Bamsijem v glavni vlogi. Andréasson je zgodbe o medvedu Bamsiju pisal vse do upokojitve leta 1990, še danes pa ostajajo med najpopularnejšimi otroškimi knjigami na Švedskem.

kritike
»Medved Bamsi in mesto tatov je zgodba o odprtosti, razumevanju, potrpežljivosti in odpuščanju. Srečamo vse naše stare znance, dobre in slabe. Glavna razlika je v tem, da so »slabi« v tem času postali »dobri«. /…/ Film Medved Bamsi in mesto tatov bo pri starejši publiki zbudil malo nostalgije, mlajšim pa ponudil pravo pustolovščino.«
– David Sundgren, david.colin.se

»Čeprav je avtor Rune Andréasson predal lik medveda Bamsija založniški hiši že v 90. letih, me veseli, da je ves film prežet z njegovim duhom. Ponavljajoče se teme o tem, kako pomembno je biti prijazen do vseh in kaj pomeni pogum, zapolnjujejo film. Tudi na estetski ravni je avtorjem uspelo zelo dobro povzeti Andréassonovo stvaritev. Liki in okolje ostajajo enaki, izboljšani pa sta kakovost animacije in barvna shema. Medved Bamsi in mesto tatov je prava poslastica za oči, odločitev za ročne ilustracije pa se je izkazala za pravilno.«
– Erik Larsson, Filmfenix

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Belfast Belfast

Kenneth Branagh

nedelja, 22. 05. 2022 / 11:00 / Dvorana

Film, postavljen v burno obdobje poznih šestdesetih let, je humoren, nežen in globoko oseben spomin Kennetha Branagha na njegovo rojstno mesto. »Za tiste, ki so ostali, tiste, ki so odšli, in vse tiste, ki smo jih izgubili.« Oskar za najboljši izvirni scenarij in nagrada BAFTA za najboljši britanski film.

Tudi miši gredo v nebesa Myši patří do nebe

Denisa Grimmová, Jan Bubeníček

nedelja, 22. 05. 2022 / 11:30 / Mala dvorana

Razburljivo popotovanje miške in lisjaka je izjemna animirana pripoved o upanju, ljubezni in pogumu premagati na videz še tako nepremagljive stvari.  

Prasica, slabšalni izraz za žensko Prasica, slabšalni izraz za žensko

Tijana Zinajić

nedelja, 22. 05. 2022 / 14:30 / Dvorana

Alter komedija o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Filmski prvenec Tijane Zinajić je s Festivala slovenskega filma odnesel kar sedem vesen, tudi za najboljši celovečerec in najboljši film po izboru občinstva.