Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 08:14).

Med revolucijama Intre revolutii

Vlad Petri / Romunija, Iran, Hrvaška / 2023 / 69 min

Dve študentki, dva politična sistema, dve revoluciji med letoma 1979 in 1989 ter dva mrtva voditelja, to je ogrodje filmskega eseja na temo mladih deklet v primežu revolucionarnih sprememb.

Iranka Zahra in Romunka Maria sta se sredi sedemdesetih let spoznali med študijem medicine v Bukarešti. Zahra se je leta 1978, v prvih dneh antišahovskega političnega vrenja, vrnila v domovino, odtlej sta dekleti stike ohranili z rednim dopisovanjem. Začetno navdušenje nad islamsko revolucijo pri Zahri hitro splahni in preraste v razočaranje. Medtem tudi v Romuniji potekajo socialni nemiri in leta 1989 se zgodi še romunska revolucija in umreta oba velika voditelja, najprej Homeini, nato še Ceausescu. Režiserja so navdihnila pisma med domačimi dekleti in študentkami iz tujine, ki jih je našel v arhivih romunskega Securitateja; nastalo je deloma namišljeno, z arhivskim gradivom začinjeno »epistolarno razmerje«, ki s poetičnim zamahom prikaže, kako porajajoči sistemi ugrabijo navidezno revolucionarno zmago in jo spremenijo v destruktivno distopijo.

»Med revolucijama je hibridni film, ki meša arhivsko gradivo in resnične dokumente z izmišljenimi prvinami, v središču katerega je dopisovanje med tema dekletoma. Pisemsko besedilo se navdihuje pri arhivih tajne policije in pesmih dveh pomembnih pisateljic iz Romunije in Irana – Nine Cassian in Forugh Farrokhzad, napisala pa ga je ena najbolj nadarjenih sodobnih romunskih pisateljic – Lavinia Braniște.« (Vlad Petri)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.