Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:30 (za danes zaprto).
filmES: Teden španskega filma 2011

Mali indi Petit indi

Marc Recha / Španija / 2008 / 92 min

režija Marc Recha, scenarij Nadine Lamari, Marc Recha, fotografija Hélène Louvart, montaža Nelly Quettier, glasba Pau Recha, produkcija Mark Recha, Jérôme Vidal, igrajo Marc Soto, Eulalia Ramón, Sergi López, Eduardo Noriega, Pere Subirana, Lluís Marco, Agustí Villaronga

festivali, nagrade Locarno 2009. London 2009.

IMDb Uradna stran

zgodba
Sedemnajstletni Arnau je vesten in rahločuten mladenič, ki na obrobju Barcelone prebiva v čisto svojem svetu, obdanem z naravo, in se tam posveča svoji največji strasti: tekmovanju ptic pevk. Vendar mladeniča tarejo hude skrbi. Njegova mati je v zaporu in Arnau sanja le o tem, kako bi jo spravil na svobodo. A za to potrebuje pomoč odvetnika, za katerega nimajo denarja ne on, ne njegova sestra, brat ali stric. Obdan s svojimi prijatelji, pticami, ki jih potrpežljivo vadi v petju, in lisico, ki jo je našel ranjeno ob reki ter ji rešil življenje, se Arnau čuti pripravljenega za soočenje s težavami in preprekami življenja. Še zlasti po tistem, ko njegova najljubša ptica postane katalonska prvakinja. Nebo je modro, dreves še ni opustošila urbana nesnaga in vsak nov dan je poln obetov. Dokler se Arnau v upanju, da bo prislužil dovolj denarja in pomagal materi, ne zaplete v nevarne stave na pasjih dirkah in se končno sooči s kruto realnostjo …

Priča smo preobrazbi sveta, ki pravkar izginja. Filmska basen nas odpelje v edinstven prostor in čas, na obronke Barcelone, pozabljene med avtocestami, električnimi kabli, železniškimi tiri in reko Besos. Na tej nikogaršnji zemlji še vedno uspevajo prostranstva zelenjavnih vrtičkov, ki ne poznajo urbanega vrveža. In tu živi Arnau, odmaknjen od vsakdanjosti, ki določa življenja drugih ljudi.

portret avtorja
Marc Recha (rojen leta 1970 v Barceloni) je katalonski režiser, scenarist in producent, samouk, ki začne svet že v rosni mladosti opazovati skozi objektiv kamere. Pri osemnajstih s pomočjo štipendije katalonskega kulturnega ministrstva odpotuje v Pariz. Od leta 1988 kot režiser posname 13 filmov, od tega 6 celovečercev. Doma večkrat nagrajenemu prvencu El cielo sube (1991) sledi film L’arbre de les cireres (1998). Oba sta premierno prikazana na festivalu v Locarnu, kjer drugi prejme nagrado mednarodne kritiške žirije FIPRESCI. Pau i el seu germà se leta 2001 uvrsti v tekmovalni program festivala v Cannesu, kjer se v sekciji Un Certain Regard predstavi tudi režiserjev naslednji celovečerec, Les mains vides (2003). Na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu smo si lahko leta 2008 ogledali avtorjev predzadnji film Avgustovski dnevi (Dies d’agost, 2006), ki je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu Locarna 2006.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

petek, 30. 09. 2022 / 16:15 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Vorteks Vortex

Gaspar Noé

petek, 30. 09. 2022 / 18:00 / Dvorana

»Življenje je kratka zabava, ki bo hitro pozabljena.« Film, posvečen »vsem tistim, ki jim bodo možgani razpadli prej kot srce«, je posnel Gaspar Noé (V praznino, Ljubezen, Vrhunec). Svetovna premiera v Cannesu.

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

petek, 30. 09. 2022 / 21:00 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.