Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).

Lorax Dr. Seuss' The Lorax

Chris Renaud, Kyle Balda / ZDA / 2012 / 94 min / sinhronizirano / 9+

Predpremiera filma v Kinodvoru! termini 17. 3. ob 11:00 in ob 17:00, 18. 3. ob 15:00, 23. 3. ob 15:00, 24. 3. ob 11:00 in ob 15:00, 25. 3. ob 15:00

režija Chris Renaud, Kyle Balda, scenarij Ken Daurio po knjigi Dr. Seussa, glasovi Lado Bizovičar, Maja Keuc, Ljerka Belak, Nataša Barbara Gračner, Gregor Čušin, Branko Završan, Uroš Potočnik, Tadej Pišek, distribucija Karantanija cinemas

IMDb Uradna stran

zgodba
Lorax se pojavi, ko mladi Once-ler poseka prvo drevo, da bi iz njegove krošnje izdelal revolucionarni izdelek, ki bo spremenil svet – tnid. Čeprav sta sprva na nasprotnih bregovih, se kmalu sporazumeta, vendar Lorax žal ne more ustaviti pohlepa, ki žene Once-lerja in njegovo družino. Pohlepa, ki naposled podre še zadnje drevo.
Mnogo let kasneje, se v mestu brez dreves, deček Ted odloči, da je dovolj tehnike, mehanizacije, umetnih dreves in strojev, ki za zasoljeno ceno proizvajajo zrak – odloči se, da bo našel pravo pravo trufu drevo, o katerem sanja njegova simpatija Audrey. Kljub temu, da je pot nevarna in polna groženj, poišče Once-lerja, ki mu pove zgodbo o tem, kako so izginila drevesa.

Dr. Seussov Lorax je film, ki osvetljuje pomen ravnotežja med naravo in človeškim napredkom. Osredotoča se na Loraxa, ki je hkrati smešen in ljubek, pa tudi nekoliko zoprn lik, ki se trudi za ohranitev gozda trufu dreves in živali, ki živijo v njem – lalabodi, pojoče mrmribe in najbolj ljubki medosnedi, imenovani barbalooti.

Kdo je Dr. Seuss?
Theodor Seuss Geisel je poznan pod umetniškim imenom Dr. Seuss. V ZDA velja za legendo otroške literature, saj je za najmlajše napisal kar 46 knjig, ki še danes veljajo za izjemno domiselne in so med otroki in njihovimi starši vse do danes ohranile status najbolj priljubljenih. Po njegovih delih so že posneli film o zlobnemu Grinchu, ki je ukradel Božič (z Jimom Carreyem v glavni vlogi), animirani film o slončku Hortonu, ter film Maček v klobuku. Dela Dr. Seussa so do sedaj izšla v 95. državah in v 17 različnih jezikih.
Dr. Seuss je bil prepričan, da so otroci tista osnova, ki bo poskrbela, da se družba dvigne na novo raven – ali pa ne. Njihovo mišljenje je tisto, v katerem se skriva načrt za razvoj v dobro ali slabo smer. Glede samega dela Lorax je povedal, da ne želi učiti, da je sečnja dreves nemoralna, saj navsezadnje živi v leseni hiši in piše na papir. Želi pa povedati, da nasprotuje onesnaževanju in pohlepu. Inspiracijo za knjigo je dobil na potovanju v vzhodno Afriko, kamor je odšel skupaj z ženo Audrey leta 1970, in kjer je opazoval čredo slonov, ki so prečkali gorovje Serengeti.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 14. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.