Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 09:08).

Lorax Dr. Seuss' The Lorax

Chris Renaud, Kyle Balda / ZDA / 2012 / 94 min / sinhronizirano / 9+

Predpremiera filma v Kinodvoru! termini 17. 3. ob 11:00 in ob 17:00, 18. 3. ob 15:00, 23. 3. ob 15:00, 24. 3. ob 11:00 in ob 15:00, 25. 3. ob 15:00

režija Chris Renaud, Kyle Balda, scenarij Ken Daurio po knjigi Dr. Seussa, glasovi Lado Bizovičar, Maja Keuc, Ljerka Belak, Nataša Barbara Gračner, Gregor Čušin, Branko Završan, Uroš Potočnik, Tadej Pišek, distribucija Karantanija cinemas

IMDb Uradna stran

zgodba
Lorax se pojavi, ko mladi Once-ler poseka prvo drevo, da bi iz njegove krošnje izdelal revolucionarni izdelek, ki bo spremenil svet – tnid. Čeprav sta sprva na nasprotnih bregovih, se kmalu sporazumeta, vendar Lorax žal ne more ustaviti pohlepa, ki žene Once-lerja in njegovo družino. Pohlepa, ki naposled podre še zadnje drevo.
Mnogo let kasneje, se v mestu brez dreves, deček Ted odloči, da je dovolj tehnike, mehanizacije, umetnih dreves in strojev, ki za zasoljeno ceno proizvajajo zrak – odloči se, da bo našel pravo pravo trufu drevo, o katerem sanja njegova simpatija Audrey. Kljub temu, da je pot nevarna in polna groženj, poišče Once-lerja, ki mu pove zgodbo o tem, kako so izginila drevesa.

Dr. Seussov Lorax je film, ki osvetljuje pomen ravnotežja med naravo in človeškim napredkom. Osredotoča se na Loraxa, ki je hkrati smešen in ljubek, pa tudi nekoliko zoprn lik, ki se trudi za ohranitev gozda trufu dreves in živali, ki živijo v njem – lalabodi, pojoče mrmribe in najbolj ljubki medosnedi, imenovani barbalooti.

Kdo je Dr. Seuss?
Theodor Seuss Geisel je poznan pod umetniškim imenom Dr. Seuss. V ZDA velja za legendo otroške literature, saj je za najmlajše napisal kar 46 knjig, ki še danes veljajo za izjemno domiselne in so med otroki in njihovimi starši vse do danes ohranile status najbolj priljubljenih. Po njegovih delih so že posneli film o zlobnemu Grinchu, ki je ukradel Božič (z Jimom Carreyem v glavni vlogi), animirani film o slončku Hortonu, ter film Maček v klobuku. Dela Dr. Seussa so do sedaj izšla v 95. državah in v 17 različnih jezikih.
Dr. Seuss je bil prepričan, da so otroci tista osnova, ki bo poskrbela, da se družba dvigne na novo raven – ali pa ne. Njihovo mišljenje je tisto, v katerem se skriva načrt za razvoj v dobro ali slabo smer. Glede samega dela Lorax je povedal, da ne želi učiti, da je sečnja dreves nemoralna, saj navsezadnje živi v leseni hiši in piše na papir. Želi pa povedati, da nasprotuje onesnaževanju in pohlepu. Inspiracijo za knjigo je dobil na potovanju v vzhodno Afriko, kamor je odšel skupaj z ženo Audrey leta 1970, in kjer je opazoval čredo slonov, ki so prečkali gorovje Serengeti.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.