Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (odprto še 02:35, tel: 01 239 22 17).

Ljubezen pred genocidom + Salentinski zvočni odpor Evîn di rûyê qirkirinê de + Tamburreddhu – Resistenza sonora Salentina

Şêro Hindê; Claudio »Cavallo« Giagnotti, Pierluigi de Donno / 2020 / 103 min

Ljubezen pred genocidom raziskuje vpliv trpljenja, vere in kulturnih razlik na tamkajšnje ljubezenske pesmi, dokumentira pa tudi, kako Jezidi ohranjajo pevsko tradicijo ter skozi pesem izražajo svojo ljubezen in bolečino. /// Salentinski zvočni odpor prikazuje boj za ohranitev dragocenega glasbila, imenovanega tamburreddhu, in pojasnjuje, kako se razlikuje od tamburella, cenenega turističnega predmeta brez zgodovine.

Ljubezen pred genocidom
Evîn di rûyê qirkirinê de
Şêro Hindê, Sirija, 2020, 52 minut

Izolirana skupnost Jezidov na gori Sindžar je v svoji zgodovini doživela več kot štiriinsedemdeset pokolov; najhujšega med njimi je leta 2014 zagrešila ISIS. Film Ljubezen pred genocidom raziskuje vpliv trpljenja, vere in kulturnih razlik na tamkajšnje ljubezenske pesmi, dokumentira pa tudi, kako Jezidi ohranjajo pevsko tradicijo ter skozi pesem izražajo svojo ljubezen in bolečino. 

iz prve roke
»Kurdi nikoli nismo imeli države in institucij, pa tudi ne pisnega izročila, ki bi nam pripovedovalo o preteklosti. Zgodovino Kurdov so pisale države, ki so nas zatirale, zato smo imeli le pesmi. Bile so orodje, način upora proti zatiranju, proti genocidu in vsemu drugemu, kar se nam je dogajalo. S pesmijo smo ohranjali svojo zgodovino in jo prenašali na prihodnje rodove. /…/ Kurdski ljudski pevec ni le oseba, ki ima dober glas in zna nastopati; poznati mora zgodovino, razumeti mora ljudi in plemena ter vedeti, kakšna je njihova geografija. Znati pa mora tudi uporabiti pravi ritem, s katerim bo predstavil dogajanje iz določenega časa in prostora. Kurdski ljudski pevec mora združevati znanje z vseh omenjenih področij, zato predstavlja temelj naše umetnosti.«
– Şêro Hindê

Salentinski zvočni odpor
Tamburreddhu – Resistenza sonora Salentina 
Claudio »Cavallo« Giagnotti, Pierluigi de Donno, Italija, 2020, 51 minut

zgodba
Salento je polotok na skrajnem jugozahodu Italije, v pokrajini Apulija. To je rojstni kraj tradicionalnega plesa pizzica pizzica, ki ga plešejo ob spremljavi glasu in bobna, imenovanega tamburreddhu. Salento se je v zadnjih dvajsetih letih prelevil v turistično destinacijo, skupaj z njim pa se je spremenil tudi tamburreddhu. Dokumentarec prikazuje boj za ohranitev dragocenega glasbila in pojasnjuje, kako se razlikuje od tamburella, cenenega turističnega predmeta brez zgodovine.

Hir vi muv hir vi gruv je odprl cikel Druga godba v Kinodvoru

S projekcijo filma Hir vi muv hir vi gruv smo otvorili cikel glasbenih dokumentarcev Druga godba v Kinodvoru in zaključili Festival migrantskega filma. Ob tej priložnosti nas je obiskal protagonist filma in DJ Robert Soko, s katerim smo po projekciji na kratko pokramljali.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LGBT_SLO_1984 LGBT_SLO_1984

Boris Petkovič

torek, 31. 01. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarni pogled na slovensko LGBT gibanje skozi prizmo aktivizma in kulture.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

torek, 31. 01. 2023 / 20:30 / Dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

sreda, 01. 02. 2023 / 13:00 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.