Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 08:01, tel: 01 239 22 17).

Ljubezen in drugi zločini Ljubav i drugi zločini

Stefan Arsenijević / Srbija, Slovenija, Nemčija, Avstrija / 2008 / 106 min

»Preden začneš z novim življenjem, moraš prekiniti s starim.«»Srbska verzija Jackie Brown.«

režija Stefan Arsenijević, scenarij Stefan Arsenijević, Srdjan Koljević, Bojan Vuletić, fotografija Simon Tanšek, montaža Andrew Bird, glasba Oliver Welter, igrajo Anica Dobra, Vuk Kostić, Milena Dravić, Fedja Stojanović, Hanna Schwamborn, Ljudomir Bandović, Ana Marković, produkcija Miroslav Mogorović, Herbert Schwering, producenti Art&Popcorn (Srbija), Icon Film (Nemčija), Amour Fou (Avstrija), Studio Arkadena (Ljubljana)

festivali, nagrade Mednarodna premiera v sekciji Panorama na filmskem festivalu v Berlinu 2008. Nagrada občinstva za najboljši film na festivalu Crossing Europe 2008. Nagrada za najboljšo režijo na filmskem festivalu v Wiesbadnu. Nagrada za najboljši domači film na festivalu srbskega filma v Novem Sadu 2008. Nagrada za najboljšo režijo na filmskem festivalu v Sofiji 2008 za humanizem in liričnost avtorjevega sloga.

IMDb

zgodba
Zgodba je umeščena v sodobno Srbijo, natančneje v Novi Beograd kot konkretno prispodobo za prostor, ki ga pesti vsesplošna brezperspektivnost in melanholija.

Anica, dekle v poznih tridesetih, je nezadovoljna s svojim pustim življenjem v okolju, na katerega jo vežejo zgolj slabi spomini. Odloči se ukrasti večjo vsoto denarja in za vedno zapustiti državo. Svoj zadnji dan preživi ob vsakodnevnih opravkih in tihih poslavljanjih. Redkim prijateljem na skrivaj pušča spominke, privošči si tudi majhna maščevanja, po katerih je dolgo časa hrepenela in ki ji prinašajo neznanska zadovoljstva. Trudi se, da nihče ne bi opazil njene selitve iz turobnega življenja v vsaj navidez boljši jutri.

Vendar je življenje nepredvidljivo. Edina stvar, na katero Anica tudi v sanjah ne bi pomislila, je ljubezen. In ta se nepričakovano pojavi v obliki deset let mlajšega Stanislava, ki Anici kot strela z jasnega prizna svojo ljubezen. V Anici se porodijo dvomi – kaj če je prav Stanislav ljubezen njenega življenja?

izjave režiserja
»Skrajni čas je že bil, da posnamem celovečerni film, kar sem hotel narediti na temo, ki jo dodobra poznam. Tako je nastal film Ljubezen in drugi zločini. Vse se je začelo z resnično zgodbo, ki sem jo slišal nekaj let poprej. Zgodbo o ženski, ki bi morala prenesti večji znesek denarja z enega konca mesta na drugega, ona pa je pospravila ta denar v žep in za vedno zapustila državo. To je bila srbska Jackie Brown. Poskusil sem si zamisliti, kakšen je bil njen zadnji dan v mestu. Na kakšen način se pogovarjaš oziroma poslavljaš od ljudi, za katere veš, da jih ne boš nikoli več videl. Njej pa se tega dne zgodi tudi nekaj nepričakovanega – zaljubi se.«

»Ta film je iz mene izšel kot sublimacija, esenca vsega, kar smo doživeli v zadnjih petnajstih letih. Prvenstveno na nivoju emocij. Film se ne ukvarja s politiko ali s konkretnimi socialnimi problemi, vsaj na neposreden način ne. Poglavitna raven dogajanja v filmu je čustvena. Že samo dejstvo, da čustva obstajajo, je nekaj, kar vliva upanje.«

»To je film o emigraciji, film o življenju v Srbiji, v prvi vrsti pa je to film o ljubezni. Želel sem variirati na to temo, prikazati vsi kompleksnost, silovitost in protislovje ljubezni. Odtod izvira tudi naslov filma. Kaj pa vem, morda je ljubezen za nekoga samo romantični zanos, ptičice in cvetje, iz moje lastne izkušnje pa nekaj takšnega ne obstaja, vsaj ne samo nekaj takšnega. Lepota in moč ljubezni tičita v njeni večplastnosti. To je tisto, kar sem s filmom skušal zaobjeti.«

portret režiserja
Stefan Arsenijević se rodi leta 1977 v Beogradu. Študira in diplomira na Univerzi za film in gledališče v Beogradu, kjer je danes zaposlen kot asistent. Je soustanovitelj produkcijske hiše Art&Popcorn, v okviru katere je nastal tudi njegov prvi celovečerni film Ljubezen in drugi zločini. Še pred tem se je Arsenijević uveljavil kot prestižen avtor kopice kratkih filmov, ki so kot za stavo pobirali nagrade na številnih domačih in mednarodnih festivalih (skupaj je Arsenijević prejel več kot trideset nagrad), najbolj znan med njimi, (A)torzija, pa je v Berlinu prejel celo zlatega medveda za najboljši kratki film in bil nominiran za oskarja.

filmografija
2008 Ljubezen in drugi zločini (Ljubav i drugi zločini)
2005 Fabulous Vera, epizoda v celovečernem omnibusu Lost and Found
2003 (A)torzija, kratki
2002 Mala jutranja priča, kratki
2001 The Celts Strike Again, epizoda v dokumentarnem omnibusu Belgrade Sound
Nočni portir, kratki
2000 Šljiva, kratki
Pejsaži, kratki

kritike
»Nežna magično-realistična sapa veje skozi zimski Beograd v Ljubezni in drugih zločinih, celovečernemu prvencu Stefana Arsenijevića. /…/ Podobno kot trpek videz tega filma, ki ga le občasno prebode slutnja barve – oranžna pomaranča! rožnata spalna srajca! – gre tudi v žanrskem smislu za mračno dramo, ki nazorno pojasni, zakaj skuša glavna junakinja pobegniti iz turobnega okolja. /…/ Vse skupaj je začinjeno z magičnim realizmom pisateljev, kakršna sta Julio Cortázar in Gabriel García Márquez (čigar roman O ljubezni in drugih demonih spominja tudi na naslov tega filma).« Boyd Van Hoeij, european-films.net

»Natančno skonstruiran scenarij na ganljiv način portretira trenja med tistimi, ki odhajajo, in tistimi, ki ostajajo, obenem pa upodobi še povojno srbsko družbo, natančneje težaven prehod od drobnega kriminala do potrošniške družbe, ki ji vladajo korporativni interesi.« Alissa Simon, Variety

»To je celovečerni prvenec Stefana Arsenijevića, ki se je lotil zahtevne naloge. Prepletanje različnih zgodb in spreminjanje vzdušij je tvegano početje, vendar je režiserju povečini uspelo in sicer tako, da je bolj muhaste trenutke filma ukrotil z drzno glasbeno spremljavo in pozorno montažo, zelo spreten pa je tudi pri uporabi barv, ki poudarjajo tako vsesplošno sivino kot bežne trenutke razcveta. Kjerkoli je prisotna romanca, je zraven tudi ironija; vse je mogoče, kot reče eden junakov filma.« Amber Wilkinson, Eye For Film

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Slonov tekmovalni program III (2023) Slonov tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 13:30 / Dvorana

Program sedmih kratkih filmov o ustvarjalnosti, prijateljstvu, soočanju z različnimi človeškimi vzgibi, čustvi in izgubo ter o tem, kako je biti mlado dekle v Iranu.

Animateka / Družinski Slon

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

sobota, 02. 12. 2023 / 15:00 / Dvorana

Festivalska predpremiera animirane uspešnice, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Svetovni jagodni izbor IV (2023) Svetovni jagodni izbor IV (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.