Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 05:31, tel: 01 239 22 17).

Leviatan Leviathan

Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel / Francija, ZDA, Velika Britanija / 2012 / 87 min

Vznemirljivo, vizualno osupljivo potovanje v nevarne globine sodobnega komercialnega ribištva.

režija Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel, scenarij Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel, fotografija Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel, montaža Lucien Castaing-Taylor, Véréna Paravel, igrajo Declan Conneely, Johnny Gatcombe, Adrian Guillette, Brian Jannelle, Clyde Lee, Arthur Smith, Christopher Swampstead

festivali, nagrade Locarno 2012 (nagrada FIPRESCI, nagrada don kihot – posebna omemba), IDFA 2012, Berlinale 2013

IMDb

Vznemirljivo, vizualno osupljivo potovanje v nevarne globine sodobnega komercialnega ribištva.

Inovativen, nenavaden dokumentarni film, postavljen na krov ogromne ribiške ladje, ki reže neusmiljene valove ob obali Nove Anglije, nas ponese v trd, neizprosen svet sodobnih ribičev. Posnet s celim arzenalom kamer, ki se enkrat potopijo globoko v morje in se drugič povzpnejo visoko v nebo, niza osupljive, hipnotične podobe v živo, skoraj kalejdoskopskim prikazom morja, njegovih živalskih prebivalcev in človeških plenilcev ter njihovega sistema delovanja. Čisto, intenzivno, nepozabno avdiovizualno doživetje brez dialogov, ki ga občutite z vsem telesom.

»Vsekakor naju zanima narava. Večina romanov, dramskih iger in filmov izpod človeških rok se pravzaprav osredotoča na človeka, ljudje smo edina žival, ki sebe ne šteje za žival. Ne štejemo se niti za del narave. Zato je dobro ustvariti drugačno upodobitev človeštva, bolj ponižno ponovno kontekstualizacijo ljudi kot dela te veliko večje ekološke in vesoljne razsežnosti. Ne trdiva, da sva želela ustvariti filmski ali znanstveni ali naravovarstveni dokumentarec. Eksperimentirava in improvizirava ter se poganjava v neraziskane smeri.«
– Lucien Castaing-Taylor

Lucien Castaing-Taylor in Véréna Paravel
Antropologa in umetnika, ki delujeta v filmu, videu in fotografiji. Castaing-Taylor je bil rojen leta 1966 v Liverpoolu, VB. Od 2002 predava na Univerzi Harvard in vodi tamkajšnji Senzorni etnografski laboratorij. Tam od leta 2006 dela tudi Véréna Paravel, rojena leta 1971 v Neuchâtelu v Švici. Na Univerzi Toulouse II je doktorirala iz antropologije in komunikologije.

filmografija  (Lucien Castaing-Taylor)
1997 Made in USA (dokumentarni/documentary)
1992 In and Out of Africa (dokumentarni/documentary)
2009 Sweetgrass (Sladka trava) (dokumentarni/documentary)
2010 The High Trail (dokumentarni/documentary)
2012 Leviathan (Leviatan) (dokumentarni/documentary)

filmografija  (Véréna Paravel)
2010 Foreign Parts (dokumentarni/documentary)
2012 Leviathan (Leviatan) (dokumentarni/documentary)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2023) Svetovni jagodni izbor III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Belo plastično nebo Műanyag égbolt

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

četrtek, 30. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Leto 2123. Človeštvo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja naravnih virov lahko reši samo kupčija: vsak prebivalec se po dopolnjenem 50. letu spremeni v drevo. Ko Stefan izve, da se je njegova ljubljena žena Nora prostovoljno odločila predčasno podariti svoje telo, se poda na drzno pot, da bi jo rešil.

Tekmovalni program III (2023) Tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.